Hamas - Israelin vaiva yli 20 vuotta

Israel jatkoi ilmaiskujaan Gazaan jo toista päivää 28. joulukuuta 2008 (Kuva: Mohammed Saber / Epa)

Israelin päätös hyökätä Hamasin kimppuun Gazassa on viimeisin vaihe juutalaisvaltion taistelussa palestiinalaisia ääriryhmiä vastaan. Hyökkäyksen takana on Hamasin vahvistuminen ja Israelin mielestä Hamasin muodostaman uhan kasvu.

Hamas syntyi vuonna 1987 vastustamaan rauhanomaista ratkaisua palestiinalaisten ja Israelin suhteeseen. Sen peruskirjan mukaan järjestön tarkoitus on tuhota Israel ja perustaa itsenäinen palestiinalaisvaltio.

Hamasilla on ollut tähän mennessä kolme johtajaa: alusta vuoteen 2004 šeikki Ahmad Yasin ja Yasin kuoltua Israelin ilmaiskussa lyhyen aikaa Abdulaziz al-Rantisi, joka hänkin sai surmansa Israelin iskussa. Siitä lähtien johtajana on toiminut Khalid Mashaal Syyriasta käsin.

Hämärä tausta

Amerikkalainen uutistoimisto UPI on väittänyt, että Hamasin synnyssä on ollut mukana Israelin turvallisuuspalvelu Mossad, koska 1980-luvun lopulla Israel halusi hajottaa palestiinalaisten sitoutumisen vain yhteen ryhmään, tuolloin Jasser Arafatin johtamaan PLO:hon.

Väitteen todenperäisyydestä ei ole näyttöä. Hamas kuitenkin osoittautui hyvin suosituksi, sillä se harrasti alusta lähtien myös sosiaalitoimintaa kuten koulutusta, terveydenhuoltoa ja uskonnonharjoitusta. PLO sen sijaan oli useiden palestiinalaisten mukaan menettänyt uskottavuuttaan neuvottelemalla Israelin kanssa ja sanoutumalla irti terrorismista.Hamasin sotilaallinen tominta kiihtyi 1990-luvun alussa, ja sen muodoiksi tulivat raketti- ja itsemurhaiskut, sillä järjestöllä eri lähteiden mukaan ei yksinkertaisesti ollut voimavaroja enempään. Hamas perusteli tuolloin ja perustelee yhä toimiaan sillä, että miehitetyn maan kansalaisilla on oikeus iskuihin miehittäjiä vastaan.

Vielä vuonna 1996 kun palestiinalaishallinto järjestäytyi ja piti ensimmäiset parlamenttivaalit, Hamas jättäytyi niistä pois. Hamas myös vältteli palestinalaishallintoa, koska se nojautui peruskirjansa mukaiseen toimintaan eli oman palestiinalaisvaltion perustamiseen. Hamasin aktiivisuus vaihteli 2000-luvulle tultaessa ja se myös piti yksipuolisesti julistettuja tulitaukoja.

Gaza Hamasille

Israelin kannalta huolestuttavin käänne tapahtui, kun Hamas päätti osallistua palestiinalaishallinnon vaaleihin vuonna 2006 ja voitti ne selvästi. Maltillisempaa linjaa edustanut Arafatin PLO:n poliittinen siipi, Fatah, jäi tappiolle, osin siksi että Arafatin kuoltua järjestöllä ei ollut selvää johtajaa. Fatahia myös syytettiin korruptiosta ja kyvyttömyydestä puuttua palestiinalaisten arkipäivän parantamiseen.

Vaalivoitto johti Hamasin ja Fatahin yli vuoden kestäneeseen aseelliseen valtataisteluun, joka jäsentyi niin, että Fatah ja virallinen palestiinalaishallinto jäi Länsirannalle ja Hamas asettui hallitsemaan Gazaa. Gazasta Hamas on jatkanut raketti-iskuja Israeliin. Hamas on myös kouluttanut itselleen poliisi- ja asevoimia Gazassa.

Israel päättää toimia

Israelin joulukuussa 2008 aloittama hyökkäys Gazaan on seuraus pitkään jatkuneesta huolesta, jatkuvien rakertti-iskujen

Auto Israelin ohjusiskun jäljiltä Gazassa.

kiusasta ja ilmeisesti huolellisen sunnnittelun tulos. Sanomalehti Haarez kertoi hyökkäyksen alun jälkeisenä päivänä, että iskujen suunnittelu alkoi jo puoli vuotta sitten, kun Hamas jälleen julisti tulitauon.

Hyökkäyspäätös tehtiin lehden mukaan kuitenkin vasta, kun Hamas ilmoitti, ettei se jatka tulitaukoaan. Israelin toimintapäätöstä on tukenut myös Hamasin ja Libanonissa toimivan Hezbollah-järjestön uumoiltu yhteistyö. Israelin uskotaan ainakin tähtäävän Hamasin aseellisen uhan eliminoimiseen.

Lue myös:

    Uusimmat