Hälyttävä tieto koronaviruksen sairastaneista urheilijoista – 15 prosenttia on saanut vakavan jälkitaudin: "On mahdollista, että se leviää sydämeen"

Tutkimus: Koronan sairastaneista urheilijoista 15 prosentilla todettu sydänlihastulehdus 1:57
Tutkimus: Koronan sairastaneista urheilijoista 15 prosentilla todettu sydänlihastulehdus.

Urheilukardiologi Kirsi Korpi kertoo hälyttävää tietoa koronavirukseen sairastaneiden huippu-urheilijoiden terveydestä. Peräti 15 prosenttia tartunnan saaneista on saanut sydänlihastulehduksen virustartunnan jälkeen.

Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan sydänlihastulehdus on tullut urheilijoille jälkitautina liian aikaisin aloitetun harjoittelun seurauksena.

– Syyskuussa julkaistiin Ohiossa tehty tutkimus, jossa todettiin, että 15 prosenttia urheilijoista oli sairastanut sydänlihastuloksen. Se on aika iso määrä. Huomattavaa tässä on se, että nämä kaikki urheilijat ovat olleet lieväoireisia tai kokonaan oireettomia, Korpi sanoo.

– Me saimme viime keväänä ohjeistuksen urheilijoiden sairastumisista, ja mikäli urheilija on sairastanut koronapositiivisen infektion, oireettoman tai vähäoireisen, täytyisi pidättäytyä urheilusta kahden viikon ajan. Tämä johtuu siitä, että kyseessä on vakava ja vahva virus. Tämän jälkeen saisi asteittain vain pikkuhiljaa palata urheiluun.

Helsingin sydänsairaalan urheilukardiologian klinikalla on todettu Korven mukaan samansuuntaisia löydöksiä tartunnan saaneista urheilijoista.

– Meillä on käynyt urheilijoita, jotka ovat sairastaneet koronainfektion viime kesänä tai keväällä alkuun hyvin lieväoireisenakin, mutta sitten kun he ovat aloittaneet harjoittelun, he ovat tunteneet rintakipuja ja sydämentykytyksiä, Korpi kertoo.

Korven mukaan muutamien päivien kuluttua koronaviruksen sairastamisesta harjoittelun aloittaminen on elimistölle suuri riski.

– Kun on sairastettu koronavirus, on mahdollista, että se leviää sydämeen ja aiheuttaa sydänlihastuloksen.

Korpi korostaa, että kahden viikon lepo vielä oireiden loppumisen jälkeen on tärkeää.

– Ei saa nostattaa sykettä, eikä kuormittaa hengityselimistöä. Kun on toivuttu kaksi viikkoa, niin tehdään asteittainen paluu, Korpi valistaa.

Sama ohjeistus koskee Korven mukaan urheilijoiden ohella muun muassa fyysistä työtä pelastus- ja palopelastusalalla tekeviä ihmisiä.

Lue myös:

    Uusimmat