Hallitus päättää tänään matkustusrajoitusten tulevaisuudesta – ulkoministeri Haavisto: "Ollaan kuuluttu ilman muuta Euroopan tiukkisten joukkoon"

3:18
Näin ulkoministeri Pekka Haavisto kommentoi maailman koronavirustilannetta: "Tietysti meitä on pohjoinen Ruotsi huolestuttanut"

Hallitus neuvottelee tänään matkustusrajoitusten purkamisesta. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan päätöksiä tehdessä ollaan yhä tuntemattoman edessä.

Hallitus aikoo luopua sisärajavalvonnasta niiden maiden osalta, joissa koronatilanne on hyvä.

Kriteerinä on, että kahden viikon aikajänteellä tautitapauksia on saanut olla alle kahdeksan sataatuhatta ihmistä kohden.

Viime päivinä kerättyjen lukujen perusteella kriteerin täyttäisivät esimerkiksi Kreikka, Italia, Hollanti ja Saksa.

Jo aiemmin matkustamisrajoitukset on purettu Baltian maiden, Tanskan, Islannin ja Norjan osalta.

– Olemme vähän tuntemattoman edessä edelleen, kun teemme näitä päätöksiä. Samaan aikaan haluamme tietysti helpottaa elinkeinoelämää ja matkailua, ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi ennen hallituksen neuvotteluja.

Kriteeri, johon Suomi perustaa rajoitusten purkamisen, on eurooppalaisittain verraten tiukka.

– Ollaan kuuluttu ilman muuta Euroopan tiukkisten joukkoon näissä rajoituksissa, mutta on ajateltu, että se on tärkeää omien kansalaistemme suojaamisen kannalta. Siinä on melko hyvin onnistuttu.

Pääministeri: Ei pidä tuijottaa yhtä lukua

Hallituksen neuvotteluissa käydään tänään läpi sekä Euroopan eri Schengen-maiden tilanteita että niin sanotun EU:n vihreän listan eli tiettyjen Euroopan ulkopuolisten maiden tilannetta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi uskovansa, että päätöksiä on luvassa ainakin ensin mainittujen osalta.

Marin korosti, ettei rajoja avattaessa tule tuijottaa ainoastaan kriteerilukua kahdeksan. Matkustusrajoituksia voidaan purkaa, jos luku ylittyy jossakin maassa vain hieman, mutta tautitilanteen kehityksen suunta on kyseisessä maassa selvästi positiivinen.

– Olemme lähteneet siitä, että tautitilanteen maassa pitää olla rauhallinen, että rajoja voidaan avata, Marin kommentoi.

Ulkoministeri ulkomailla kuukausia sitten

Koronatilanteesta johtuvat matkustusrajoitukset ovat vaikuttaneet rajusti myös ministerien viranhoitoon.

– Olen käynyt viimeksi ulkomailla maaliskuun alussa. Se on tietysti aika poikkeuksellista ulkoministerille, Haavisto pyöritteli.

– .Kaikkia matkoja ei voi välttää. Esimerkiksi EU:n ulkoministerit suunnittelevat Brysseliin kokoontumista, ja jos näin on, siellä tietysti Suomen ulkoministerin täytyy olla mukana.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) suosittelee suomalaisille kotimaanmatkailua "hienojen reissukohteiden" takia.

– Myös itse aion reissata kotimaassa tänä kesänä täysin, Ohisalo sanoi.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja