Haluatko jaksaa vanhanakin? Syö näitä kasviksia, tutkijat suosittelevat

Onko jugurtti ja mehu aamupalasi? Siinä tulikin päivän sokeriannos täyteen. 1:34
Aloitatko päiväsi näin? Ravintoneuvoja tyrmää tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve hetkessä täynnä.

Kasviksista ja hedelmistä saatavat karotenoidit saattavat auttaa kuusikymppisiä lihaskunnon ja liikuntakyvyn ylläpidossa, tuore tutkimus osoittaa. Karotenoidipitoiset kasvikset ovat väriltään keltaisia, vihreitä, punaisia tai oransseja.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutritionissa, ja se perustuu 2 500 kuusikymppisen kaksitoistavuotiseen seurantaan. Osallistujien ruokavalioita kyseltiin useita kertoja seurannan aikana. Myös käden puristusvoimaa ja kävelynopeutta testattiin useamman kerran.

Seurannan aikana puristusvoima suureni enemmän osallistujilla, joiden ruokavaliossa oli paljon karotenoideja, varsinkin lykopeenia, luteiinia tai tseaksantaania. Karotenoidit liittyivät myös nopeampaan kävelyvauhtiin. Lykopeenia on muun muassa tomaatissa, luteiinia ja tseaksantaania vihreissä vihanneksissa kuten pinaatissa ja lehtikaalissa.

Ruokavalion lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin, mutta kasvispainotteisen ja hedelmiä sisältävän ruokavalion terveyshyödyt on todettu lukuisissa tutkimuksissa.

Jos tulokset varmistuvat laadukkaissa lisäselvityksissä, kasvisten ja hedelmien lisääminen ruokavalioon voisi auttaa monia iäkkäitä ylläpitämään toimintakykyään.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat