Miljonääriksi ennen 30:tä ja eläkkeelle ennen 40:tä – näin ruotsalainen mysteerisäästäjä onnistui siinä

Miljonääriksi ennen 30 ikävuotta ja eläkkeelle ennen 40:tä – ehkä sinunkin unelmasi? Tuoreen Miljonär innan 30 och pensionar innan 40 -kirjan kirjoittaja elää sitä todeksi. Henkilöllisyyttään varjeleva ruotsalaismiljonääri kertoo blogissaan ja tuoreessa kirjassaan muillekin, miten siinä onnistuu. Aiheesta kirjoitti Veckans Affärer.

Anonyyminä pysyttelevä ruotsalainen on rustannut jo yli kymmenen vuoden ajan blogia Miljonär innan 30, jossa hän antaa neuvoja muille taloudellisesta riippumattomuudesta haikaleville. Blogin pääneuvot on tiivistetty kirjaan nyt, kun kirjoittaja itse on jo hankkinut ensimmäiset miljoonansa ja on vain parin vuoden päässä toisesta maalistaan: hänestä tulee 40-vuotias, jolla on vapaus tehdä loppuelämällään juuri sitä, mitä itse haluaa.

Miljonääri väittää, että kaikki, joilla on mahdollisuus säästää ja halu uhrata osa tämänhetkisestä kulutuksestaan myöhempää vaurautta varten, voivat onnistua samassa. Vaikkei säästäväisyys riittäisi miljonäärin statuksen saavuttamiseen, voi silti kerätä mukavaa pesämunaa ja jäädä vaikka eläkkeelle joitakin vuosia aikaisemmin kuin muut.

Anonyymistä kirjoittajasta tiedetään vain, että hän on noin 35-vuotias ja asuu Tukholmassa. Henkilöllisyyttään hän ei ole paljastanut, jottei hänen työnantajansa saisi tietää, että hän on jo hyvällä matkalla kohti lopputiliä.

Alla seitsemän parasta neuvoa, joiden väitetään auttavan vaurastumaan nuorella iällä.

Älä monimutkaista asioita liikaa

Väite, jota voinee maidemme samankaltaisuuden vuoksi soveltaa myös Suomeen, on tämä: jokainen, joka asuu Ruotsissa ja jolla on kohtuullinen työ, voi tulla miljonääriksi. Eikä sen saavuttaakseen edes tarvitse perustaa uniikkia yritystä, keksiä mitään tai voittaa lotossa. Riittää, kun on normaalissa palkkatyössä ja säästää osan tuloistaan joka kuukausi. Suurten unelmien toteuttamisen aika on sitten, kun on saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden.

Kulje omaa tietäsi

Älä välitä siitä, mitä ulkomaailma pitää normaalina. Useimmista ihmisistä ei tule miljonäärejä ennen 30 ikävuotta tai eläkeläisiä ennen 40:tä. Sinun täytyy siis tarkastella kulutusta ja säästämistä eri tavalla kuin ihmiset keskimäärin. Mieti päätöksiä tehdessäsi, mikä takaa sinulle parhaan mahdollisen elämän pitkässä juoksussa. Älä osta mitään siksi, että kaikki muut pitävät sitä tarpeellisena.

Rakasta säästämistä

Tee säästämisestä kiinnostuksen kohteesi – jotain, mistä olet ylpeä ja mitä pidät hauskana. Sinun ei tarvitse kertoa kaikille tapaamillesi ihmisille, kuinka monta prosenttia palkastasi laitat säästöön, mutta voi olla ihan hauska sanoa, että lähden kotiin nyt kahden oluen jälkeen, koska ajattelin tulla miljonääriksi ennen kolmikymppisiä. Vietä aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka jakavat intohimosi.

Jos et ole jo aloittanut, aloita tänään

Aika menee nopeasti – paljon nopeammin kuin luulet –, ja aika on kiinnostuksen lisäksi tärkein asia taloudellisen itsenäisyyden tavoittelussa. Aloita siis heti, tai huomaat kymmenen vuoden päästä katuvasi, ettet tehnyt niin.

Luota osakemarkkinoihin

Sinun pitää uskaltaa uskoa, että pörssimarkkinat käyttäytyvät jatkossakin suunnilleen niin kuin ne ovat historiallisesti tehneet. Voit päästä pitkälle säännöllisesti ostamalla, riskit hajauttamalla ja indeksirahastoilla. Jos kaikkien yritysten kasvu pysähtyisi ja osakkeista tulisi huono investointi 20–30 vuoden aikavälillä, ongelmissa eivät ole ainoastaan osakkeiden omistajat, vaan luultavasti koko maailma.

Tahkoa muutama vuosi kovaa

Välillä pitää tehdä kovasti töitä ja osoittaa, että pystyy tekemään tulosta. Yritä neuvotella näyttöjesi jälkeen parempi palkka, jotta voisit taas säästää enemmän. Kun olet saanut palkankorotuksen, siitä on taas vaikeampi mennä alaspäin. Elä muutama vuosi vähän niukemmin, jotta saisit säästämiselle hyvän alun.

Suhtaudu säästämiseen kuitenkin pitkäjänteisesti – ei ole tarkoitus laittaa itseään liian lujille niin, että palaa loppuun. Etsi sellainen elintaso, jota voit pitää yllä ainakin kymmenen vuoden ajan.

Vihaa huijatuksi joutumista

Älä ikinä maksa mistään enempää kuin on pakko. Jos niin on vaarassa käydä, kuvittele, että joku valehtelee sinulle ja nauraa selkäsi takana. Mieti, missä voit säästää: kilpailuta halvin sähköyhtiö äläkä maksa vaatteessa vain sen merkistä. Ajattele, että jos joku ostaa saman tuotteen jossain halvemmalla, niin sinua kirjaimellisesti huijataan.

Lähteet: Veckans Affärer, Business Insider

Suomen syntyvyydessä pohjanoteeraus – uhkaa nykyisten kolmi-nelikymppisten eläkepäiviä

Syntyvyys on Suomessa ennätysmatalalla. Huomenta Suomessa pohdittiin, mitä seurauksia koituu, jos lapsiluku pysyy näin alhaisena.

23:02

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja