Oletko 30-, 40- vai 50-vuotias? Näin paljon sinulla pitäisi jo olla rahaa säästössä

Näin paljon rahaa ihmisellä tulisi olla säästössä eri ikävuosina.

Oletko jo ajatellut eläköitymistä? Harva on, mutta rahan säästäminen eläkettä varten kannattaisi aloittaa ajoissa.

Time.comin Sallie Krawcheck tutki tuhannen naisen kyselyä ja listasi naisten mainitsemien toiveiden ja unelmien pohjalta, miten paljon rahaa ihmisellä tulisi olla säästössä eri ikävuosina.

Krawcheck itse on perustanut naisille sijoituspalveluja tarjoavan  ja kyselyn tehneen Ellevest-palvelun. Naisen säästötavoitteet ovat kunnianhimoisia ja vaativat säännölliset tulot. 

On hyvä ottaa huomioon, että Krawcheckin neuvot pätevät parhaiten amerikkalaiseen kotitalouteen, jossa vuositulot muodostuvat eri lailla ja säästöjä kerätään esimerkiksi lasten koulutukseen. Näin ollen neuvot eivät välttämättä ole suoraan päteviä suomalaiseen kotitalouteen. 

30-vuotiaana: Tilillä pitäisi olla 1 x vuosipalkkasi

Jos tienaa 20-vuotiaana vuodessa 30 000, Krawcheckin mukaan tilillä pitäisi kymmenen vuoden kuluttua olla 30 000 euroa. Tämä tarkoittaa 3000 euron säästämistä vuodessa, tai 250 euron säästämistä kuukaudessa. Päivässä summa on hieman yli kahdeksan euroa.

Jos tienaat vuodessa 15 000, vuodessa tilille pitäisi saada 1500 ja kuukaudessa 125 euroa.

Moni aloittelee uraansa parikymppisenä, ja aloituspalkka voikin Krawcheckin mukaan olla huono. Muista pyytää aktiivisesti ansaitsemiasi ylennyksiä tai palkankorotuksia, kun ne tulevan ajankohtaisiksi! Kannattaisi myös säästää pahan päivän varalle 6–8 kuukauden päivittäismenoihin kuluva summa. 

Myös monilla nuorilla on velkaa. Kokeile vyörytystaktiikkaa, jotta pääset velasta eroon nopeammin!

40-vuotiaana: Tilillä pitäisi olla 3 x vuosipalkkasi

Krawcheckin mukaan ihminen hankkii todennäköisesti 30-vuotiaana lapsen tai asunnon. Säästä ajoissa asuntoasi varten niin, että keräät kokoon 10–20 prosenttia asunnon hinnasta. 40-vuotiaana pitäisi tililtä löytyä jo kolme kertaa vuosipalkkaasi vastaava summa. 

Jos suunnitelmissasi on lasten hankkiminen, tee urasuunnitelma ajoissa: aiotko jäädä kotiin vai palata aikaisin töihin? Mitä nämä vaihtoehdot sinulta vaativat?

50-vuotiaana: Tilillä pitäisi olla 6 x vuosipalkkasi

Krawcheckin mukaan nelikymppisistä 71 prosenttia säästää eläkettä varten. Kun lapset lentävät pesästä, varoja saattaa vapautua vanhempien omaan käyttöön. Siirrä nämä säästöön tai sijoituksiin!

40-vuotiaana ihminen saa Krawcheckin mukaan elämänsä parasta palkkaa, joten varmista, että sinulle maksetaan osaamisesi mukaan. 50-vuotiaana tilillä pitäisi olla jo kuusi kertaa vuosipalkkaasi vastaava summa.

60-vuotiaana: Tilillä pitäisi olla 8 x vuosipalkkasi

50-vuotiaana on Krawcheckin mukaan aika ajatella eläköitymistä ja sitä, miten pääset tavoitteisiisi mukavasti. Jos sijoitat rahojasi, on aika varmistaa, että sijoitus tuottaa. 60-vuotiaana tilillä pitäisi olla jo kahdeksan kertaa vuosipalkkaasi vastaava summa.

Ohjeet rahan säästämisestä vaihelevat asiantuntijasta toiseen. Raha-asiantuntija Suze Ormanin mukaan ihmisellä pitäisi olla tilillään 8–12 kuukauden elinkustannuksia vastaava summa!

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Time.com, CNBC

Juttu on julkaistu alun perin vuonna 2018.

Juttua muokattu 5.8.2019 klo 13.35: Lisätty tieto siitä, että neuvot soveltuvat parhaiten amerikkalaiseen kotitalouteen. 

***

Omat rahat: Näin aloitat sijoittamisen 9:46

Lue myös:

    Uusimmat