Jo 100 000 dollaria säästänyt Tori, 26, aikoo jäädä eläkkeelle monimiljonäärinä – kertoo, miten se onnistuu: "Tärkeintä on…"

Pikkuisen lisää sukanvarteen? Tässä helpot rahansäästökikat 0:45
Pikkuisen lisää sukanvarteen? Videolla kerrotaan helppoja tapoja säästää rahaa.

Nuori amerikkalaisnainen nousi somejulkkikseksi, kun hän kertoi TikTokissa, miten aikoo jäädä eläkkeelle 6 miljoonaa dollaria tilillään. BuzzFeedin haastattelussa hän kehottaa erityisesti naisia aloittamaan sijoittamisen välittömästi.

26-vuotias Tori Dunlap sai vuosi sitten kokoon 100 000 dollaria. Summa vastaa noin 83 600 euroa. Eläkeikään mennessä Tori aikoo kasvattaa säästöjään tuntuvasti ja ottaa rennosti kuuden miljoonan dollarin omaisuuden turvin.

Raha-asiantuntijaksi itseään tituleeraava Tori on perustanut Her First $100K -yrityksen, joka neuvoo erityisesti naisia talousasioissa. Tori jakaa vinkkejään myös yrityksen nimeä kantavalla TikTok-tilillä. Suosituimmalla videollaan nainen kertoo, miten aikoo saavuttaa eläkesäästötavoitteensa. 

Jos video ei näy, voit avata sen tästä.

Koron korko, "maailman kahdeksas ihme"

Jo yli neljä miljoonaa katselukertaa keränneellä videolla Tori lyttää aluksi pari sijoitusmyyttiä. Sijoittaminen ei ole vain rikkaille eikä sijoittamiseen tarvitse valtavia rahasummia.

Pienet sijoitussummat kasvavat ajan kanssa. Onnistuneet sijoitukset tekevät ihmisestä rikkaan, ei säästäminen, Tori sanoo. 

– Vaikka sinulla olisi aluksi vain 50 dollaria [noin 40 euroa], tärkeintä on aloittaa heti ja antaa ajan tehdä tehtävänsä koronkoron vuoksi.

Korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa, että sijoitusten tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman lisäksi. Ilmiötä on kutsuttu "maailman kahdeksanneksi ihmeeksi".

Tori on itse kasvattanut omaisuutensa 100 000 dollariin nimenomaan sijoittamalla. Seuraavien vuosikymmenten aikana summa kasvaa kasvamistaan, minkä vuoksi hän uskoo olevansa eläköityessään monimiljonääri.

Sijoitusapua erityisesti naisille

Tori myöntää BuzzFeedin haastattelussa olevansa etuoikeutettu, sillä hänen vanhempansa varmistivat hänelle vankan koulutuksen talousasioissa ja tarjosivat pohjan sijoittamiselle. Torilla ei ole talousalan tutkintoa.

Yrittämisestä ja sijoittamisesta tekemällä oppinut Tori haluaa jakaa tietoa sijoittamisesta erityisesti naisille. Naiset tienaavat vähemmän kuin miehet ja myös alkavat sijoittamaan myöhemmin jos koskaan. 

– Suurin syy sille, että naiset eivät aloita [sijoittamista], on pelko. Tarkoitukseni on antaa käytännöllisiä neuvoja, jotta he tuntisivat olevansa vähemmän yksin ja peloissaan. Vitsailen, ettei sijoittaminen ole portaiden kiipeämistä monimutkaisempaa – ensimmäinen askel vain on 1,5 metriä korkea, Tori sanoo BuzzFeedille.

Alkuun sijoittamisessa

Tori suosittelee ihmisiä ensimmäiseksi miettimään rahankäyttöään ja kirjaamaan kaikki ostoksensa ylös. Rahojen käyttökohteita kannattaa arvioida kuukausittain.

Seuraavaksi Tori neuvoo pistämään rahaa sukanvarteen 3–6 kuukauden kulut kattavan summan pahan päivän varalle.

Vasta tämän jälkeen kannattaa alkaa sijoittamaan. Jo muutaman kymmenen euron sijoittaminen kuukaudessa on hyvä alku. 

– Tärkeintä on aloittaa mahdollisimman pian, jotta koron korko voi tehdä työt puolestasi, Tori sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat