Haluatko elää yli 90-vuotiaaksi? Suomalainen tutkimus kertoo tekijän, joka ennustaa pitkää ikää ja hyvää elämänlaatua

90-vuotias Lauri Helimäki on saanut apua selkävaivoihinsa roikkumalla ylösalaisin 2:08
90-vuotias Lauri Helimäki on varsinainen teräsvaari – katso videolta, miltä hänen treenirutiininsa näyttää käytännössä.

Keski-iän kehonkoostumus voi suomalaistutkimuksen perusteella vaikuttaa siihen, miten pitkään miehet todennäköisesti elävät ja miten hyvää tuo elämä on. Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Helsingin Johtajatutkimuksen aineistoja, jotka koostuvat 1 400 vuosina 1919–1934 syntyneen suomalaismiehen tiedoista. Miesten rasvaprosentti ja lihasmassa mitattiin vuosina 1985/1986 heidän ollessa keskimäärin 60-vuotiaita. Seurantatutkimuksia tehtiin vuosina 2000 ja 2007 ja kuolleisuutta seurattiin vuoteen 2017.

Suuri lihasmassa kuusikymppisenä ennakoi parempaa elämänlaatua ja pitempää elinikää, tulokset osoittivat. Vastaavasti suuri rasvaprosentti liittyi heikompaan elämänlaatuun ja lyhempään elinikään.

Lihasmassa keski-iässä auttaa elämään yli 90-vuotiaaksi

Kaikkiaan 32-vuotisen seurannan aikana 980 osallistujaa kuoli ja 280 ehti yli 90 vuoden ikään. Yli 90-vuotiaaksi eläminen oli yli kaksi kertaa todennäköisempää, jos henkilön lihasmassa oli suuri keski-iässä, tutkijat havaitsivat. Vertailukohtana olivat miehet, joiden lihasmassa oli ollut pienin.

Tulokset vahvistavat näyttöä keski-iän terveydentilan yhteyksistä myöhempään terveyteen ja elinikään ja osoittavat sekä rasvan että lihasten määrän vaikuttavan niihin. Hyvä fyysinen kunto ja normaalipainoisuus keski-iässä on yhdistetty aiemmin muun muassa pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja dementiaan.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat