Mainos

Haloselta toivotaan apua Kaliningradin kiistassa

EU:n laajentumiskomissaari Günter Verheugen toivoo presidentti Tarja Haloselta apua Kaliningradin viisumiongelman ratkaisemiseen. Halonen tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin lauantaina Pietarissa.

Verheugen ei kuitenkaan esitä Suomea kiistan välittäjäksi. -Neuvoni olisi yrittää vakuuttaa Venäjä EU:n komission valmistelemasta paketista. Se on todennäköisesti paras mahdollinen, ja vastaa kaikkien osapuolten huoliin, sanoi Verheugen. Saksalainen Verheugen painotti, että EU ei voi neuvotella Venäjän kanssa kolmatta osapuolta eli Liettuaa koskevasta asiasta.

EU vahvisti alkuviikosta esittävänsä venäläisille ns. Kaliningradin passia. Se on viisumin kaltainen asiakirja, jonka turvin voisi matkustaa halki Liettuan.

Venäjä on vaatinut, että Kalingradin ja emämaan välillä pitää voida liikkua erikoisjunalla ilman viisumia. EU haluaa pitää keskustelun Venäjän viisumivapaudesta ja Kalingradin erillisinä asioina.

Venäjälle kuuluva Kaliningradin rannikkoalue jää EU:n puristukseen, kun Liettua ja Puola liittyvät unioniin.

Presidentti Putin on uhannut boikotoida EU:n ja Venäjän huippukokousta 11. marraskuuta, jos kauttakulusta ei saada siihen mennessä sopimusta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.