Mainos

Halonen: USA-suhteet kunnossa

Presidentti Tarja Halonen kommentoi MTV:n 50-vuotisjuhlahaastattelussa mm. Suomen ulkopoliittisia suhteita ja Viron patsaskiistaa. Halonen kertoi myös omat toiveensa siitä, minkälaista ohjelmaa hän toivoisi jatkossa näkevänsä MTV3:lta.

Tasavallan presidentti Tarja Halonen on kommentoinut viimeaikaisia keskustelunaiheita MTV:n 50-vuotisjuhlahaastattelussa.

Halonen puhui muun muassa Suomen ja Yhdysvaltain suhteista. Halosen mielestä suhteissa Yhdysvaltoihin ei ole vikaa, vaikka tapaaminen presidentti George Bushin kanssa ei onnistukaan Halosen vieraillessa maassa tällä viikolla.

- Presidentti ilmoittaa kun on maassa ja siihen vastataan, että sopivatko aikataulut vai ei. Siinä mielessä tässä ei ole mitään kummallista, Halonen selvittää.

Halosen mukaan maiden välisissä suhteissa ei pitäisi olla mitään vikaa. Presidentti muistutti tehneensä normaalit vierailut Yhydsvaltoihin ja saaneensa tällöin jopa tavallista paremman kohtelun.

Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt pääsi tänään tapaamaan Bushia, mitä Halonen pitää oikeana ratkaisuna.

- Kyllä uusille ministereille ja uusille presidenteille pitääkin aikaa löytyä tapaamiselle, Halonen toteaa.

Halonen sanoi kokevansa, että USA-suhteiden kritisoinnista on tullut julkisen keskustelun kestoaihe.

Halonen toivoo edelleen mediatutkimusta

Presidentti Halonen kokee joutuneensa tikkatauluksi julkisessa keskustelussa, kun hän ehdotti tutkimusta suomalaisen median uutisoinnista Viron pronssipatsaskiistasta.

Halosen korosti MTV:n haastattelussa, että asia kiinnosti häntä yhteiskunnallisen tutkimuksen kannalta. Erityisesti häntä kiinnosti se, miten suomalainen media kehittyy ja minkälainen se on verrattuna muihin. Presidentti kertoi edelleen toivovansa, että yliopistot tarttuisivat aiheeseen.

Median raportoinnissa Viron tapahtumista ei kuitenkaan Halosen mielestä ollut mitään vikaa.

- Mielestäni raportointi vain oli erilaista Suomessa. Olimme enemmän osallisia tai mukana kuin esimerkiksi saksalainen lehdistö, Halonen arvioi.

Halonen ei halua arvostella Viron ratkaisua pronssipatsasasiassa. Hänen mielestään paikka, jonne patsas siirretiin oli kaikin tavoin korrekti. Halonen ei myöskään näe kansallisuustunteen kehittymisessä vikaa silloin, kun se tapahtuu ilman huliganismia ja paikkojen rikkomista.

Myös välit Putiniin kunnossa

Halonen arvioi, että välit Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ovat hyvät. Presidentin mielestä Suomi on tärkeämpi kumppani Venäjälle kuin USA:lle

Kysymykseen, onko valta muuttanut Venäjän presidentti Putinia, Halonen vastasi seuraavasti:

- Valta muuttaa meitä kaikkia. Venäjä on turvallisuushakuinen maa ja ihan ymmärrettävistäkin syistä.

Paljon puhutusta puutullikiistasta Halonen tyytyi toteamaan, että asiassa koitetaan toimia parhaan mukaan.

- Meille on vakuutettu, että puutullikysymys ei johdu meistä vaan lähinnä laittomista hakkuista Kiinan rajan suunnalla, Halonen sanoi.

Hallitus päättää linjansa

Viime eduskuntavaalien tulosta ja kokoomuksen hallitukseenmenoa Halonen kommentoi sanomalla, että jokainen puolue saa luoda oman käsialansa itse.

- Hallitus saa päättää oman linjansa, mutta se mistä on yhteisesti sovittu, niin siitä koitetaan mennä johdonmukaisesti eteenpäin, Halonen sanoo. - Vaaleissa kun äänestetään niin halutaankin saada tietynlaisia muutoksia aikaan.

Presidentin mukaan yhteistyö ulkoministeri Ilkka Kanervan kanssa sujuu hyvin.

Haastattelun lopuksi Haloselta tiedusteltiin myös, mitä katsojatoiveita hänellä on 50-vuotiaalle MTV:lle

- Hyvät, niin sanotut vanhanaikaiset keskustelutilaisuudet ovat mukavia. Ja tottakai kaikki haluavat saada globaaleja hittejä, mutta olisi tavattoman mukavaa, että suomalainen kulttuuri ja leima tuntuisivat myös.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.