Mainos

Halonen: Suomen ulkopolitiikan johtosuhteissa ei ole ongelmia

Tarja Halonen korostaa presidentin roolia Suomen ulkopoliittisessa päätöksenteossa. Halonen sanoo työskentelevänsä erityisesti pääministerin ja ulkoministerin kanssa, eikä heidän kanssaan ole ollut ongelmia.

Presidentti Tarja Halonen ei pidä ulkopolitiikan johtosuhteita ongelmallisina. TV1:n Lauantaiseurassa vieraillut Halonen sanoi työskentelevänsä pääasiassa pääministerin ja ulkoministeriön ministereiden kanssa, eikä ongelmia ole tältä osin ollut.

Halosen mukaan pääministeri ja ulkoministeri vastaavat hallituksen ulkopoliittisesta linjasta, ja yhteistyö sujuu niin pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) kuin ulkoministeri Ilkka Kanervankin (kok.) kanssa. Myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk.) kanssa näyttää presidentin mukaan hyvältä.

Kysymykseen, kuka ulkopolitiikkaa johtaa, Halonen vastasi tutulla perustuslain pykälällä, jonka mukaan sitä johtaa presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.

- Minä pidän siitä kiinni. Olisin virkavalaani vastaan, jos en sitä tekisi.

Halonen korosti, että "fataalien asioiden" kanssa tekemisissä olevan puolustusministeriön kuuluu olla alisteinen ulkopolitiikalle.

-Eli he sanoo faktat, ja ulkopolitiikka päättää sen, mitä sitten tehdään.

Presidentti teki selvän eron myös hallituksen linjan ja puoluepolitiikan välille. Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) ja kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen ulkopoliittiset tuuletuspuheenvuorot kuuluvat presidentin mielestä puoluepolitiikan piiriin.

Kataisen linjaukseen ulkopoliittisen konsensusopin hylkäämisestä Halonen puuttui huomauttamalla, ettei pitäisi olla kyllästynyt siihen, että meillä on ollut yksituumaisuutta.

Presidentti katsoi myös, että jos ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa muutetaan, se tehdään "kotona" hallituksen, eduskunnan ja presidentin kesken, mieluummin yli eduskuntavaalien ja siten, että oppositiokin on mukana.

Anti jäi laihaksi

Presidentin televisioesiintymistä odotettiin mielenkiinnolla viimeaikaisen vilkkaan ulkopoliittisen keskustelun ja presidentin roolin arvuuttelun vuoksi. Anti jäi kuitenkin melko laihaksi, kun hyväntuuliselta näyttänyt presidentti antoi moniin kysymyksiin ympäripyöreitä ja kryptisiä vastauksia.

Washingtonissa Venäjää turvallisuushaasteena mainostanut puolustusministeri Häkämieskin pääsi loppujen lopuksi vähällä, vaikka presidentti olisikin itse kirjoittanut kohupuheen toisin.

Myös puolustusministerin puheen pöydälleen unohtanut kansliapäällikkö Jarmo Viinanen sai esimieheltään synninpäästön. Presidentin mukaan on parempi se, että Viinasen uutisoitiin jättäneen jotain lukematta kuin, että uutinen olisi se, että Viinanen on kerrankin lukenut paperin.

Samassa haastattelussa presidentti Halonen sanoi ettei usko venäläiskoneen eilisen ilmatilanloukkauksen olleen tahallinen

Venäjän ilmavoimat ryhtyy selvittämään epäiltyä Suomen ilmatilan loukkausta. Venäjän ilmavoimien mukaan armeijan kuljetuskone oli tavanomaisella lennollaan kansainvälisen vesialueen yläpuolella. Ilmavoimat aikoo tutkia lennon tutkatiedot.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.