Mainos

Halonen: Isku oli odotettavissa

Ulkoministeri Tarja Halonen sanoo, että USA:n ja Britannian isku Irakiin oli odotettavissa. Halosen mielestä on valitettavaa, ettei YK:n turvallisuusneuvosto loppuvaiheessa pystynyt yksimieliseen ratkaisuun, josta olisi ollut selvempi lähteä liikkeelle. -Perustilanne on se, että presidentti Saddam Hussein on kaikin keinoin koettanut estää aikaisemmin itse sopimiaan asetarkastuksia, sanoi Halonen.

Ennen Halosta Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskuja ehti aamulla kommentoimaan ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkö Pertti Torstila. Torstilan mukaan Suomi olisi toivonut kriisille rauhanomaista ratkaisua. Toisaalta hän näki Saddamin vuodesta toiseen koetelleen muun maailman sietokynnystä.

Torstila muistuttaa, että Irakin joukkotuhoaseiden hävittäminen on jo pitkään ollut kansainvälisen yhteisön tavoite.
-Siihen ei ole kuitenkaan päästy, koska Saddam Hussein on koko ajan vaikeuttanut asetarkastajien työtä. Tässä on nyt tulos, Torstila sanoo.

Torstilan mukaan Suomi aikoo olla yhteydessä Yhdysvaltoihin ja Britanniaan, samoin kuin muihin EU-maihin. Yhteistä kantaa EU ei kuitenkaan Torstilan mukaan pysty luomaan. Torstila uskoo, että Irakin-isku otetaan esille hallituksessa tänään. Lisäksi Suomi on jatkuvasti yhteydessä Ruotsiin, joka on YK:n turvallisuusneuvoston jäsen.
-Ruotsi on pohjoismaisen yhteistyöjärjestelmän mukaan nyt se maa, joka antaa meille yksityiskohtaisempaa tietoa asiasta, Torstila toteaa.

Torstilan mukaan kansainvälinen yhteisö oli jo käyttänyt kaikki ne keinot, joilla Irakin kriisi olisi voitu ratkaista rauhanomaisesti.
-Jokainen joutuu kohdallaan kysymään, milloin mennään diplomaattisen tien yli. Nyt kaksi merkittävää suurvaltaa on tehnyt ratkaisun omalta osaltaan ja ottanut siitä vastuun. Me seuraamme tilannetta.

Torstila muistuttaa, että YK:n turvallisuusneuvosto on antanut Irakille erittäin tiukkoja yksimielisiä päätöslauselmia.

Finnair ei lennä Irakin sotatoimialueella

Finnair ilmoitti tänään, ettei sillä ole lentoja Irakin sotatoimialueella. Yhtiö päätti tiedottaa asiasta, kun sille alkoi tulla huolestuneita puhelinsoittoja. Finnair seuraa tilannetta, ja mahdollisesti tarvittaviin reittimuutoksiin on varauduttu. Mahdolliset reittimuutokset voivat aiheuttaa viivästyksiä Arabian niemimaalle suuntautuviin lentoihin.

Euroopasta alueelle suuntautuvaa liikennettä kontrolloi Eurocontrollin liikenneohjausyksikkö. Se ei toistaiseksi ole asettanut lentoliikenteelle erityisiä rajoituksia.
(MTV3-STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.