Mainos

Halonen EU-kokoukseen Keski-Amerikkaan

Ulkoministeri Tarja Halonen matkustaa maanantaina viikoksi Keski-Amerikkaan, jossa hän osallistuu EU:n ja Keski-Amerikan sekä Latinalaisen Amerikan yhteistyöryhmien ulkoministerikokouksiin.

EU:n ja Keski-Amerikan yhteistyötä hoitavan San Jose -ryhmän ulkoministerit kokoontuvat 10. ja 11. helmikuuta Costa Rican pääkaupungissa San Josessa keskustelemaan mm. Keski-Amerikan demokratisoitumishankkeista, huumekaupan ja rikollisuuden vastustamisesta sekä kestävästä kehityksestä. Näiden lisäksi osapuolten välinen vuoropuhelu keskittyy mm. ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion vahvistamiseen, yhteiskunnallisen kehityksen tukemiseen ja talousyhteistyöhön.
Costa Ricasta EU-ministerit siirtyvät keskiviikkona Panamaan, jossa he jatkavat neuvotteluja nk. Rion ryhmän eli Etelä-Amerikan maiden ja Meksikon ulkoministerien kanssa. Kokous päättyy torstaina 12. helmikuuta.

Rion ryhmän puitteissa käsitellään mm. yhteiskunnallista kehitystä, ihmisoikeuksia, aseriisuntaa sekä taloudellista yhteistyötä ja kestävää kehitystä alueella. Ryhmää pidetään EU:n kannalta merkittävimpänä foorumina Latinalaisessa Amerikassa. Demokratia ja ihmisoikeudet ovat vahvistuneet viime vuosina Latinalaisessa Amerikassa, ja Keski-Amerikan maiden rauhanhankkeet ovat edistyneet 1990-luvulla. Tämä on antanut EU:lle mahdollisuuden tiivistää poliittista vuoropuhelua alueella.

EU avustaa Keski-Amerikkaa huomattavilla summilla vuodessa. Vuosittain kehitysapua annetaan alueelle noin 200 miljoonan ecun eli noin miljardin markan arvosta. EU onkin suurin ulkopuolinen avustaja alueella ja huomattavasti edellä mm. Yhdysvaltoja. Apu kohdistuu pääasiassa demokratiakehityksen edistämiseen, köyhyyden poistamiseen, yhteiskunnallisten ongelmien lieventämiseen ja mm. kilpailukyvyn parantamiseen. Osuuttaan on lisäämässä myös kestävä kehitys.
Suomi toimii alueella lähinnä EU:n puitteissa ja Suomen tavoitteet ovatkin yhteneväiset EU:n kanssa. Erityisesti korostetaan ihmisoikeuksien kunnioittamista, yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta ja markkinatalouden vahvistamista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.