Halonen arvostelee EU:n koventunutta tyyliä

Presidentti Tarja Halosen mielestä Euroopan Unionin tapa hoitaa asioita on koventunut. Sen sijaan Nizzan huippukokouksen vaikeudet eivät Halosen mielestä olleet mikään yllätys. Suomen parhaana ansiona huippukokouksessa presidentti pitää enemmistöpäätösten lisäämistä kauppapolitiikan alalla .

EU:n valtarakenne muuttui Nizzan huippukokouksessa entistäkin huonommaksi, Halonen arvioi Maaseudun tulevaisuuden haastattelussa.

Halonen arvostelee erityisesti Ranskaa, joka veti huippukokouksessa omaa linjaansa. Halosen mielestä puheenjohtajamaa ei pystynyt tunnustamaan sitä, että Saksasta on yhdistymisen jälkeen tullut suurempi maa. Ranska tarrautui kiinni samaan äänimäärään Saksan kanssa, eikä hyväksynyt väestömääriin perustuvaa yksinkertaista kaksoisenemmistöä jota kaikki muut maat kannattivat.

Halosen mielestä Nizzan vaikeudet eivät olleet mikään yllätys. Hän osasi odottaa ongelmia, samaan tyyliin kuin nähtiin Agenda 2000-paketin tehneessä Berliinin kokouksessa. Uutta oli se, että tyyli kokouksessa oli niin kova. Kehitys on mennyt huonompaan suuntaan.

-Summa summarum: selvittiin kyllä, mutta tyylipisteet eivät olleet kovin hyvät.

Tulos ei Halosen mielestä ole mikään katastrofi, koska laajentuminen voi nyt toteutua. Suomi sai ajettua läpi enemmistöpäätösten lisäämisen kauppapolitiikan alalla. Halonen kutsuu tätä päätöstä Suomen "lippulaivaksi".

Puolustuspolitiikan puolella tuli tulokseksi, että joustavuussäännöt eivät koske mitään sotilaallisia kysymyksiä, eivät edes Suomen toivomaa puolustusteollista yhteistyötä. Muuten Halonen on tyytyväinen tehtyyn ratkaisuun.

-Toivon tietysti, että puolustustarvikeyhteistyö voisi olla unionin puolella. Me emme ole mitään suuria tuottajia kuten Ruotsi.

Halonen palaa haastattelussa myös pohdintoihinsa siitä, miten EU-integraatiosta voisi niin haluttaessa ottaa takapakkia. Hänestä EU:ta ei pidä nähdä katolisena avioliittona, josta ei pääse irti. Presidentti sanoo puhuneensa asiasta Ruotsin varapääministeri Lena Hjelm-Wallin kanssa, ja kysyneensä voisiko Ruotsi ottaa asian keskusteltavaksi puheenjohtajakaudellaan. Hjelm-Wall n oli Halosen mukaan pitänyt asiaa kiinnostavana.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat