Mainos

Halonen ärhenteli toimittajille tonttikysymysten vuoksi

Presidentti Tarja Halonen ei antanut venäläisen kollegansa Dmitri Medvedevin kertoa keskeyttämättä Venäjän kantaa tonttikauppoihin. Halonen kiusaantui silmin nähden, kun toimittajat kysyivät suomalaisten oikeudesta vastavuoroisesti ostaa tonttimaata Venäjältä.

Halonen oli itse esittänyt asiaa Medvedeville eilen, mutta siitä ei kerrottu saman päivän tiedotustilaisuudessa.

Maanosto-oikeutta on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa virkamiestasolla. Se tuli esille myös pääministeri Matti Vanhasen edellisellä Moskovan-vierailulla.

Venäläiset ovat viime vuosien aikana ostaneen viitisensataa vapaa-ajan tonttia vuodessa lähinnä Itä- ja Pohjois-Suomesta.

Porvoossa presidentit pysähtyivät ennalta sovitusti tiedotustilaisuuteen Tuomiokirkon-vierailun päätteeksi. Aluksi Halonen valitteli, ettei eilisessä tiedotustilaisuudessa ollut ehditty ottaa esiin kysymystä maanosto-oikeudesta.

Asiaan avoimesti suhtautuva Medvedev sanoi, että nyt olisi mahdollisuus kysyä.

Kun MTV3:n toimittaja kysyi asiaa Venäjän presidentiltä, Halonen oli ilmi selvästi närkästynyt ja mutisi haastattelun keskelle.

Medvedevin vastatessa rauhallisesti Halonen yritti kahteen otteeseen viedä puheenvuoron ja tulkin kolmannen käännöstauon jälkeen Halonen katkaisi Medvedevin vastauksen sanomalla ettei lehdistötilaisuus ole se paikka, jossa tällaisia asioita edistetään.

Iltapäivällä jo viilentyneenä

Saatettuaan Medvedevin Porvoosta paluulennolle iltapäivällä Halonen piti vielä tiedotustilaisuuden Helsinki-Vantaan lentokentällä. Kun tonttikysymyksiin palattiin, Halonen oli jo rauhoittunut.

- Tonttikaupat eivät olleet pohjapapereissamme minään isona kysymyksenä, joten minunkin on perehdyttävä niihin paremmin.

Halosen mukaan Venäjälle ongelmallinen raja-alue on Kiinan-raja, ei Suomen ja Venäjän välinen raja. Hän myötäili yhtä Medvedevin esittämää mallia, jossa kiinteistön voisi ostaa ja tontin vuokrata pitkäksi ajaksi.

- Kyllähän tämä vuokrajärjestely on esimerkiksi Englannissa hyvinkin yleinen. Meidän Lontoon-lähetystömmekin on kuninkaan vuokramaalla, Halonen kertoi.

"Nostalgisesti ymmärrettävää"

Halonen vähätteli tonttikysymyksen merkitystä.

- Minulla ei ole nyt tilastoa siitä, kuinka moni suomalainen haluaisi ostaa maata raja-alueelta. Tätä ei kannata ottaa uudeksi, isoksi kysymykseksi.

Halonen muistutti, että Pietarista ja Moskovasta "saa ostaa vaikka kuinka paljon".

- Ymmärrän tietenkin, että osalle ihmisistä on nostalgisesti tärkeää, jos [Karjalasta] jotain maata löytyy. Arvoisa kollegani ryhtyikin selvittämään, miten tämä on mahdollista.

Lue myös:

Katso Merja Sundströmin raportti Porvoosta (Kymmenen uutiset 21.4.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.