Hallitusrintama niukkaan voittoon Tanskan vaaleissa

Hallituskoalitio piti niukasti otteensa vallankahvassa Tanskassa.

Keskusta-oikeistolainen hallitusrintama on selvinnyt niukasti voittajaksi Tanskassa eilen pidetyissä parlamenttivaaleissa.

Tanskan pääministeri Anders Fogh Rasmussen halusi ja sai kolmannen parlamenttivaalivoittonsa, mutta tulevan hallituksen taipaleesta ei ole odotettavissa suurta riemumarssia.

Hallitus on jatkossa yhä riippuvaisempi tukipuolueiden tarjoamasta avusta, eikä monien ryhmittymien näkemyksiä ole helppo sovittaa yhteen. Eniten huolta herättää äärioikeistolaisen Tanskalaisen kansanpuolueen DF:n jatkuva vahvistuminen ja haikailu jopa vallan sisäkamareihin.

- Hallitus on epävakaampi kuin aiemmin, summaa Kööpenhaminan yliopiston valtio-opin professori Peter Kurrild-Klitgaard.

Epävakaus johtuu ennen muuta hallituksen enemmistöaseman murenemisesta. Fogh Rasmussenin johtaman Venstren ja konservatiivisen kansanpuolueen koalitio sekä sen tukena toimiva DF keräsivät vaaleissa enää 89 paikkaa entisen 94:n sijasta.

Se ei vielä riitä 179-paikkaisessa parlamentissa edes yksinkertaiseen enemmistöön. Pääministerin onneksi Venstren sisarpuolue voitti toisen Färsaarten kahdesta mandaattipaikasta, mikä takaa niukkaakin niukemman enemmistön.

Asemansa pönkittämiseksi Fogh Rasmussen havitteleekin keskustalaista Uutta allianssia viisine paikkoineen hallituksen toiseksi tukipuolueeksi DF:n rinnalle, jotta lainsäätäminen helpottuisi.

- Elämän ja kuoleman kysymyksissä Uuden allianssin tuki ei ole välttämätön, mutta käytännön työssä heidän tukeaan tarvitaan, sillä Färsaarten myötämielisyyteen ei voi aina luottaa, Kurrild-Klitgaard analysoi.

Äärioikeisto haluaa hallitukseen

Tästä alkavat todennäköisesti pääministerin vaikeudet. Uusi allianssi kun on luvannut tukea hallitusta, jos hallitus tukee sen linjauksia, joissa vaaditaan muun muassa siirtolaisten aseman kohentamista. Tämä taas on ristiriidassa ulkomaalaisvihamielisen Tanskalaisen kansanpuolueen ajatusten kanssa.

- Yhteentörmäysten riski on aika suuri, toteaa Kurrild-Klitgaard.

Toinen kysymysmerkki on äärioikeiston kasvava vallanhalu. DF otti jo neljännen peräkkäisen vaalivoittonsa ja on väläytellyt haluavansa ehkä luopua sivustatukijan asemastaan ja päästä mukaan hallitukseen. Se on jo maan kolmanneksi suurin puolue, selvästi konservatiiveja isompi.

- Sanonpa sen vielä kerran että varmasti muistatte, saimme 25 paikkaa, puolueen puheenjohtaja Pia Kjärsgaard piikitteli etenkin vasemmistoa, joka on pyrkinyt sysäämään äärioikeistolaiset politiikan sivuraiteelle.

Hallituspohjan arvellaan kuitenkin pysyvän entisellään, joskin ministerivaihdoksia on ilmeisesti luvassa.

Vasemmiston korpivaellus jatkuu

Vasemmisto-oppositio taas on keskittynyt nuolemaan haavojaan. Sosiaalidemokraattien 45 paikkaa oli puolueen heikoin tulos sataan vuoteen, joten vaikka sosialistinen kansanpuolue liki tuplasikin edustajamääränsä 23:een, ei ponnistus riittänyt Fogh Rasmussenin lyömiseen.

Sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Helle Thorning-Schmidt kuitenkin vakuutti taistelun jatkuvan.

- Lupasin että pystyn lyömään Anders Foghin. Se ei onnistunut tällä kertaa. Mutta aion pitää lupaukseni, me onnistumme ensi kerralla, hän sanoi.

Fogh Rasmussenin kolmas peräkkäinen vaalivoitto

Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen on ollut Tanskan pääministeri vuodesta 2001. Hänen oli helppo perustella äänestäjille, miksi porvarihallituksen pitää pysyä edelleen vallassa. Maassa on lähes täystyöllisyys ja talous hyvässä kunnossa.

Fogh Rasmussen, 54, alkoi luotsata liberaalia Venstre-puoluetta 1990-luvun lopulla. Hän saavutti vaalivoiton vuosina 2001 ja 2005 lupaamalla pysäyttää verojen nousun ja maahanmuuton lisääntymisen. Taloustieteilijä on toiminut aiemmin sekä vero- että talousministerinä.

Pääministeri on onnistunut nousemaan useista sudenkuopista, joista yhtenä syvimpänä pidetään osallistumista Irakin sotaan. Hän päätti lopulta vetää joukot kotiin viime elokuussa, kuten tanskalaisten enemmistö oli toivonut.

Fogh Rasmussenin suosio kasvoi profeetta Muhammed -kohun aikana viime vuonna, kun hän kieltäytyi pyytämästä anteeksi lehden julkaisemaa pilapiirrosta. Monet pitivät pääministeriä sananvapauden puolustajana.

Hänet tunnetaan myös ahkerana pyöräilijänä, lenkkeilijänä ja kajakin melojana.

Fogh Rasmussenilla on puolisonsa Anne-Metten kanssa kaksi tytärtä ja poika. He viettävät kaikki lomansa toisessa kodissaan Ranskassa.

(MTV3-STT-Ritzau-NTB-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat