Hallitus: Lomautuspäiviltä täysi työttömyyspäiväraha

Työttömyysturvalakiin ehdotetaan muutosta, jonka mukaan lomautuksen takia lyhennettyä työviikkoa tekeville maksettaisiin lomautuspäiviltä täysi työttömyyspäiväraha.

Nykyisen lain mukaan heille maksetaan lomautusviikolta soviteltua työttömyyspäivärahaa. Ehdotus koskisi niitä työntekijöitä, joiden viikoittaista työaikaa on lyhennetty vähintään yhdellä päivällä.

Lisäksi hallitus esittää, että tuotannollisista tai taloudellisista syistä tehty väliaikainen palkanalennus ei vaikuttaisi työntekijän ansiopäivärahaan alentavasti, jos hänet myöhemmin lomautetaan tai hänen työsuhteensa päättyy. Ansiopäivärahan perusteena olisi tällöin palkanalennusta edeltänyt palkkataso.

Lomautuksen takia lyhennettyä työviikkoa tekeviä oli elokuussa 2009 hieman yli 14 000. Suurin osa heistä työskentelee metalli-, kone-, laite- ja puuteollisuuden toimialoilla.

Molemmat työttömyysturvalain muutokset olisivat väliaikaisia. Lomautusajan työttömyyspäivärahaa koskevia säännöksiä sovellettaisiin vuonna 2010 oleviin lomautuksiin. Palkanalennukseen liittyviä säännöksiä sovellettaisiin, kun määritellään ansiopäivärahaa vuosien 2010-2011 palkkojen perusteella.

Hallitus päätti lakiesityksen sisällöstä tänään. Lait tulisivat voimaan ensi vuoden alussa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat