Hallitus jätti esityksen – ajo-oikeuden voi pian todistaa mobiiliajokortilla

Hallitus on jättänyt tänään 11. lokakuuta esityksen, että ajo-oikeus voitaisiin liikennevalvonnassa osoittaa myös sähköisesti niin sanottulla mobiiliajokortilla. Sähköinen sovellus olisi vapaaehtoinen ja maksuton lisäpalvelu perinteisen ajokortin rinnalla.

”Mobiiliajokortti on yksi käytännön esimerkki siitä, mitä digitalisaatio mahdollistaa liikenteen alalla. Mobiiliajokortti on uusi vaihtoehto ajo-oikeuden osoittamiseen liikennevalvonnassa”, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Mobiiliajokortin käyttöönoton selvittäminen oli yksi hallituksen kevään kehysriihessä sopimista uusista norminpurkuhankkeista. Mobiiliajokortti on osa Liikenteen turvallisuusviraston laajempaa Autoilija-sovellusta, jota on testattu jo viime vuodesta alkaen.

Lakimuutoksen mobiiliajokortista ajo-oikeuden osoittamiseksi on tarkoitus tulla voimaan 1.2.2019.

Autoilija on älypuhelimelle ladattava sovellus, joka sisältää mobiiliajokortin ja erilaisia ajoneuvopalveluita. Sovelluksen käyttöönotto edellyttää niin kutsuttua vahvaa tunnistautumista, eli mobiilivarmenteen tai pankkitunnusten avulla kirjautumista.

Mobiiliajokortilla voi osoittaa ajo-oikeuden ja iän luotettavasti ja turvallisesti. Visuaalisten turvaelementtien avulla katsoja voi helposti arvioida mobiilikortin luotettavuutta. Turvaelementtejä ovat muun muassa animoitu taustakuvio, joka muuttuu näyttöä kosketettaessa, sekä kännykkää käänneltäessä muuttuvat hologrammimaiset kuviot, kuten Trafin tunnus. Lisäksi QR-koodin avulla tuodaan varmennukseen lisäturvaa.

Ajokortin ohella ensimmäisenä ajoneuvopalveluna Autoilijaan tulee Suomessa rekisteröidyn ajoneuvon teknisten tietojen haku rekisteritunnuksella. Haku on maksuton. Näytettäviä tietoja ovat muun muassa ajoneuvon merkki ja malli, ajoneuvon mitat ja massat, moottorin tiedot, rengastiedot ja katsastustiedot. Näitä tietoja voi hakea myös tunnistautumatta Autoilijaan.

Myöhemmin Autoilijasta voi nähdä ne omat ajoneuvot, joissa on omistajana tai haltijana. Näille ajoneuvoille voi myös tehdä tiettyjä rekisteröinnin ja ajoneuvoverotuksen toimenpiteitä Trafin Oma asiointi -palveluiden tapaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja