Mobiiliajokortti tulossa autoilijoiden käyttöön alkuvuodesta – valiokunta näytti vihreää valoa uudistukselle

Uusi mobiiliajokortti on tulossa sovelluskauppoihin ladattavaksi alkuvuonna, näillä näkymin tammikuun aikana, arvioidaan Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Mobiiliajokorttia voi pian käyttää perinteisen ajokortin sijasta Manner-Suomen alueella, mikäli lakimuutos hyväksytään eduskunnassa lähiaikoina.

– Kansainväliseen käyttöön mobiiliajokortti ei vielä kelpaa, kertoo yksikön päällikkö Simo Karppinen STT:lle.

Sähköisen ajokortin käyttöönotto sai keskiviikkona vihreää valoa eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalta. Lainmuutos etenee seuraavaksi suureen saliin keskusteluun ja hyväksyttäväksi.

Hallitus on toivonut, että perinteisen ajokortin korvaaminen mobiiliajokortilla olisi mahdollista helmikuun alusta lähtien. Uudistuksen tarkka voimaantulopäivä ei ole vielä tiedossa

Mobiiliajokortin saa avattua Autoilija-nimisellä sovelluksella. Sovelluksen hankkiminen on vapaaehtoista. Sovelluksesta voi katsella myös omien omistuksessa tai hallinnassa olevien ajoneuvojen tietoja, kuten ajoneuvoverotietoja ja seuraavaa katsastusaikaa. Lisäksi sovelluksesta voi saada muistutusviestin ajokortin uusimisesta.

– Olemme koko ajan viimeistelemässä laajaan julkaisuun valmista sovellusta, Trafin Karppinen sanoo.

Testikäyttäjiä ainakin 3 000

Mobiiliajokorttia on testattu viime vuoden lopusta lähtien. Testikäyttäjiä on ollut keväästä lähtien ainakin 3 000. Karppisen mukaan testiryhmä on ollut aktiivinen ja kehitysideoita on tullut paljon.

– Pääosin sovellukseen on oltu todella tyytyväisiä. Mielestäni mitään sovelluksen toimintalogiikkaan liittyviä isoja ongelmia ei ole ilmennyt.

Tulevaisuudessa sovellukseen on tarkoitus saada lisätoimintoja: esimerkiksi eri ajoneuvojen teknisten tietojen haku rekisteritunnuksen perusteella sekä muistutukset katsastuksesta tai veron maksamisesta. Näitä toimintoja sovelluksessa ei vielä alkuvaiheessa ole.

Valiokunnan mukaan mobiiliajokortin käyttö laajemmin virallisena henkilötodistuksena vaatisi vielä lisäaskelia.

– Mikäli tulevaisuudessa halutaan, että mobiiliajokorttia voitaisiin käyttää myös viralliseen henkilöllisyyden osoittamiseen passin tai virallisen henkilöllisyystodistuksen tavoin, tämä vaatii saadun selvityksen mukaan lisäarviointia ja mahdollisesti myös sovelluksen jatkokehittämistä, liikenne- ja viestintävaliokunta totesi mietinnössään keskiviikkona. 

Lue myös:

    Uusimmat