Mainos

Hallitus jatkaa verokevennyksiä

Hallitus aikoo jatkaa verotuksen keventämistä. Kehysriihessä ei kuitenkaan päätetty veronkevennysten ajankohdasta.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki, SDP

Hallituksen kehysriihen piti olla valmis puoleen päivään mennessä, mutta se venyi pitkälle iltapäivään.
Ministerit puhuivat omien budjettiylitysten puolesta pitkään - ja turhaan.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki piti kiinni tiukoista raameista.

- Kehyksistyä pyritään pitämään kiinni. Ei kuitenkaan millään kamreerifilosofialla vaan ja tottakai on muistettava että yllätyksiä tulee.

Hallitukselle tuli erittäin ikävänä yllätyksenä 300 miljoonan euron kompensaatio kunnille, joka jo yksi söi lähes kaiken liikkumavaran. Tuo kompensaatio jaksotettiin neljälle vuodelle.

Liikenneväylähankkeista puhuttiin pitkään. Lopputulos oli, että hankkeet siirrettiin seuraavalle vaalikaudelle. Näin siksi että budjetti haluttiin pitää edes jotenkin järkevissä puitteissa.

- Miljardiluokan panostukset painottuvat tämän vaalikauden jälkeiseen aikaan. Isoja hankkeita käynnistetään tämän vaalikauden loppupuolella, Kalliomäki sanoo.

Käynnistysrahoja on varattu vaivaiset 30 miljoonaa euroa.

Veronalennuksista hallitus ei tehnyt päätöstä. Periaatelinjaukseksi tuli, että työn verotuksen keventämistä on syytä jatkaa. Käytännössä veronkevennyksiä yritetään sovittaa tuporatkaisuun.

- Tässä vaiheessa perusviesti on, että hallitus tulee työn verotuksessa liikkumaan ja pyrkii samaan kolmikannan muut osapuolet samaan veneeseen mukaan, Kalliomäki jatkaa.

Hallitus pähkäilee edelleen ratkaisua, millä matalapalkka-aloja voitaisiin vauhdittaa. Päätöksiä ei tehty.

Ns. Holm-Vihriälä -malli epäilyttää monia. Koko hanke uhkaa jäädä yrittäjien kustannettavaksi. Hallituksella on panna rahaa siihen vain 50 miljoonaa euroa.

Pähkäily syö jo luottamusta hallitukseen. Kalliomäki lupaili kuitenkin päätöksiä viimeistään ensi kesän budjettiriiheen.

- Uskon että tulee ratkaisu, mutta tällä hetkellä ei pysty mallista sanomaan oikeastaan yhtään semmoisella tarkkuudella että sitä olisi järkevä lähteä tässä kertomaan.

Hallituksen neuvotteluista annetun tiedotteen mukaan hallituksen päätavoitteena on kehittää hyvinvointiyhteiskuntaa vahvistamalla kasvua, yrittäjyyttä ja työllisyyttä sekä parantamalla peruspalveluja. Tavoitteen saavuttamisessa avainasemassa on uskottava, johdonmukainen ja aktiivinen talous- ja työllisyyspolitiikka.

Valtion talouden menokehys on laadittu hallitusohjelman mukaisesti ja mitoitettu siten, että sen tiukka noudattaminen mahdollistaa tavoitteen edellyttämien toimenpiteiden rahoituksen. Hallituksen työllisyystavoitteen saavuttaminen on odotetusti osoittautunut erittäin haastavaksi. Jo pitkään jatkunut hidas talouskasvu on kääntänyt työvoiman kysynnän ja tarjonnan laskusuuntaan.

Kasvun ja työllisyyden kohentamiseksi hallitus jatkaa työn verotuksen keventämistä ja päättää sitä koskevasta esityksestä, kun on tiedossa kehyspäätöksen toteutuminen vuoden 2005 talousarvioesityksessä. Hallitus lupaa tukea työllisyyttä ja kilpailukykyä vahvistavan työmarkkinaratkaisun syntyä.

Työllisyyden ja julkisen talouden tasapainon kannalta lähivuosien palkkakehitys on keskeisessä asemassa. Hallitus pyrkii veropoliittisiin ratkaisuihin, jotka yhdessä työmarkkinaratkaisujen kanssa voivat vahvistaa työllisyyden ja talouden kasvua.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 10.03.2004)

(Seitsemän uutiset 10.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.