Hallitus ja eduskunta eri mieltä muusikoiden tekijänoikeuksista

Hallituksen nuiva suhtautuminen äänitetuottajien ja esittäjien tekijänoikeussuojan pidentämiseen ei saa tukea eduskunnasta.

Eduskunnan sivistysvaliokunta tukee suoja-ajan pidentämistä. Sen mielestä EU:n komission ehdottama suoja-ajan pidentäminen 50 vuodesta 95 vuoteen on mahdollinen. Pidennys parantaisi erityisesti ikääntyneiden studiomuusikoiden asemaa.

Ehdotukseen sisältyy järjestely, jolla varmistettaisiin taloudellinen hyöty esiintyjille myös niissä tapauksissa, kun he ovat aiemmalla sopimuksella siirtäneet omat oikeutensa tuottajille.

Suomi on perinteisesti vastustanut suoja-aikojen pidentämistä, ja sillä kannalla on maan hallitus nytkin. Hallituksen mielestä ehdotetut pidennykset ovat liiallisia. Lisäksi pidennystä on hallituksen mielestä perusteltu kiistanalaisilla syillä.

Hallitus myös viittaa omassa kannanotossaan siihen, että EU:n piirissä asiasta ollaan montaa mieltä.

Tekijänoikeussuojan pidennyksestä tulisi lisäkuluja radioille ja muille musiikkiäänitteiden soittajille silloin, kun ne käyttävät 50-95 vuotta vanhoja äänitteitä. Valiokunta arvioi kuitenkin, että kustannukset jäisivät vähäisiksi, koska noin vanha materiaali on vain vain pieni osa käytetystä musiikista.

EU:n komissio ehdottaa myös sitä, että sanoitetuissa musiikkiteoksissa säveltäjän ja sanoittajan tekijänoikeussuoja yhtenäistettäisiin. Ehdotuksen mukaan sekä teksti että sävellys olisivat suojattuja 70 vuotta siitä, kun tekijöistä viimeksi elänyt on kuollut.

Hallitus ei kannattanut tätäkään ehdotusta eikä siitä innostunut myöskään sivistysvaliokunta. Sen mielestä sanoituksella ja sävellyksellä tulee olla oma 70 vuoden suoja-aikansa, joka määräytyy tekijän kuolinvuoden mukaan.

Eduskunnan kannan asiaan muotoilee lopullisesti EU-asioita käsittelevä suuri valiokunta. Eduskunnan kanta on hallitukselle vain ohjeellinen. Kun EU aikanaan on saanut aikaiseksi uuden direktiivin, siihen kirjatut suoja-ajat on otettava käyttöön kaikissa jäsenmaissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat