Hallituksen toimintakyky herättää kysymyksiä – Saarikko: "Meillä on vaikea lista hyvin erimielisiä asioita"

Keskustan Saarikko:"Meillä on vaikea lista hyvin erimielisiä asioita pöydällä" 6:36
Näin Annika Saarikko kommentoi saamelaiskäräjälaista syntynyttä eripuraa hallituksessa.

Annika Saarikko kertoo todenneensa Sanna Marinille, ettei hän hyväksy pääministerin toimintatapaa saamelaiskäräjälain suhteen.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kertoo keskustan olevan samaa mieltä pääministeri Sanna Marinin kanssa saamelaiskäräjälain edistämisestä. Lain sisältö aiheuttaa kuitenkin eripuraa hallituksen sisällä.

– Me emme ole saavuttaneet sen sisällöstä, sen ihmisoikeusnäkemyksestä yhteistä kantaa hallituksessa, Saarikko sanoo.

Saarikon mukaan keskustan kanta on ollut tiedossa jo pitkään.

– Pääministerillä on oikeus haluamallaan tavalla pyytää tai tuoda esityksiä valtioneuvostoon. Hän päätti toimia näin, tiedostaen ja tietäen, että keskusta aikoo tätä esitystä vastaan äänestää.

Saarikko kertoo todenneensa Marinille, ettei hän hyväksy pääministerin toimintatapaa tuoda lakia valtioneuvostoon riitaisena.

– Hallituksen toiminnan ydin on saavuttaa yksimielisyys. Näin ei tässä kysymyksessä kyetty toimimaan ja silloin keskustan tehtävä on edustaa omaa kantaansa loppuun asti tässä pitkään jatkuneessa monimutkaisessa saamelaiskäräjiä ja saamelaismääritelmää koskevassa riidassa, jossa meillä on täysi oikeus näkemykseemme, ja sillekin on paljon tukijoita, Saarikko toteaa.

"Kävimme tiukkasanaisen keskustelun"

Saamelaiskäräjälaki on yksi monista keskeneräisistä ja erimielisyyttä aiheuttaneista asioista hallituksen pöydällä. Erimielisyydet hallituksen sisällä ovat olleet Saarikon mukaan tyypillisiä nykyisen vaalikauden aikana ja ne ovat herättäneet kysymyksiä hallituksen toimintakyvystä. 

Hallituksen viisikko keskusteli asiasta ennen valtioneuvoston istuntoa.

– Kävimme tiukkasanaisen keskustelun siitä, miten hallituksen toimintakyky on vaikeuksissa, kun olemme niin monesta asiasta eri mieltä, Saarikko kertoo. 

Saarikko siirtää vastuun hallituksen toimintakyvystä Marinille.

– On sanottava, että meillä on vaikea lista hyvin erimielisiä asioita hallituksen pöydällä ja niiden ääreen on palattava.

Lue myös:

    Uusimmat