Pääministeri Marin: Voin kutsua hallituksen koolle viikonloppuna saamelaiskiistan vuoksi

Marin: Olisin toivonut, että sovituista asioista pidetään kiinni 7:09
Video: Pääministeri Marin: "Olisin toivonut, että sovituista asioista pidetään kiinnni

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo, että hänellä on valmius kutsua valtioneuvoston istunto koolle viikonloppuna, jotta kiistelty lakiesitys saamelaiskäräjiin liittyen saadaan eteenpäin.

Keskustalainen maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen pyysi tänään valtioneuvoston istunnossa saamelaiskäräjälain ottamista pöydälle.

Marin sanoo, että asian tuominen valtioneuvoston istuntoon riitaisena oli ainoa vaihtoehto, jota hänen mukaansa keskusta on yhtenä vaihtoehtona esittänyt kesästä asti.

Marin sanoi eduskunnassa tänään toimittajille, että keskusta on haastanut aiempia sopuja muutoinkin.

– Olisin toivonut että asiat, joista on riihen yhteydessä sovittu, niin niistä pidetään kiinni, sanoi Marin.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kuvailee tilannetta ikäväksi, mutta sanoo että keskustalle kelpaavaa ratkaisua ei ole löytynyt.

– Emme voi jatkuvasti katsella sitä, että pelataan aikaa, sanoo Henriksson.

Lykkäys mahdollinen enintään kolmesti

Ministerin käsikirjan mukaan yksittäisellä ministerillä on samassa asiassa vain kerran oikeus pyytää asiakirjat tutustumista varten ja enintään asian päättämistä voidaan lykätä kolme kertaa. Asiakirjoihin voi tutustua kahden päivän ajan. Asian tullessa kolmanteen käsittelyyn ei lykkäämisoikeutta ole enää niillä ministereillä, jotka ovat olleet paikalla käsiteltäessä asiaa ensimmäistä tai toista kertaa.

Asian käsittelyä ei kuitenkaan voi lykätä silloin, kun valtioneuvoston päätös tulee tehdä lainsäädäntöön perustuvaan määräpäivään mennessä tai valtioneuvosto ei voi muista merkitykseltään tähän verrattavista syistä lykätä ratkaisuaan.

Hallituksen esitysten eduskuntaan tuomisen määräpäiväksi on kerrottu 17. marraskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat