Saamelaiskäräjäkiistassa aikalisä: Keskustan Kurvinen pyysi lain jättämistä pöydälle – kaksi päivää aikaa

Eteneekö riitaisa saamelaislaki hallituksessa keskustan vastustuksesta huolimatta? Oikeusministeri Henrikssonin tiedotustilaisuus 5:39
Eteneekö riitaisa saamelaislaki hallituksessa keskustan vastustuksesta huolimatta? Katso oikeusministeri Henrikssonin tiedotustilaisuus

Keskustalainen maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen pyysi valtioneuvoston istunnossa saamelaiskäräjälain ottamista pöydälle.

Tämä tarkoittaa sitä, että asia ei tänään istunnossa edennyt, vaan ministereillä on vielä kaksi päivää aikaa perehtyä asiaan.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi istunnon jälkeen pitämässään tiedotustilaisuudessa, että pääministerillä on nopeallakin aikataululla valmius kutsua valtioneuvosto uudelleen koolle.

Henriksson totesi, että aikaan pitää saada sellainen laki, joka kunnioittaa saamelaisten ihmisoikeuksia alkuperäiskansana.

Saamelaiset ovat Euroopan unionin alueen ainoa alkuperäiskansa.

Henrikssonin oli tarkoitus esitellä lain tärkeimpiä muutoksia tiedotustilaisuudessa tänään, mutta suunnitelma meni mönkään.

– Ministeri Kurvisella ja muilla ministereillä, jotka katsovat vielä, että he tarvitsevat aikaa perehtyä saamelaiskäräjälakiin, on kaksi päivä aikaa siihen, Henriksson totesi. 

– Tänään asiasta ei ole tehty päätöksiä, vaan asia on pöydällä.

Lohi: Tarvitaan järkevä kompromissi

Keskustan varapuheenjohtajan Markus Lohen mukaan sisällöstä pitäisi hakea järkevä kompromissi, joka olisi kohtuullinen myös vähemmistössä olevien saamelaisten kannalta.

–  Iso ongelma tässä on se, että kun vuosi sitten minuun otti yhteyttä ministeri Henrikssonin valtiosihteeri, minä kerroin hänelle, mitkä ovat ongelmakohdat, niin vuoteen ei ole tapahtunut mitään. Ei ole yritetty neuvotella sisällöstä. Nyt kun ollaan viimeisellä rannalla ja aika loppuu kesken, pääministeri ilmoittaa, että nyt tämä tuodaan riitaisena, hän sanoo STT:lle.

Esitys voitaisiin antaa eduskunnalle ilman hallituksen yksimielisyyttä. Tähän liittyy kuitenkin epävarmuutta siitä, menisikö esitys eduskunnassa läpi.

–  Jos pääministeri aikoo saada sen läpi, hän tietoisesti lähtee hakemaan oppositiolta tukea. Yleensähän vähemmistöhallitus toimii tällä tavalla, Lohi sanoo.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko moitti pääministeri Sanna Marinin (sd.) toimintaa ja ilmoitti keskustan ottavan lain asiakirjat pöydälle valtioneuvoston istunnossa.

–  Pääministerin toimintatapa tuoda erimielinen esitys valtioneuvostoon on poikkeuksellinen. Pääministeri rikkoo vakiintuneita pelisääntöjä, Saarikko moitti.

Esitys voitaisiin antaa eduskunnalle ilman hallituksen yksimielisyyttä. Tähän liittyy kuitenkin epävarmuutta siitä, menisikö esitys eduskunnassa läpi.

Esityksellä on kiire, jotta laki ehditään uudistaa vielä tällä hallituskaudella. 


Lue myös:

    Uusimmat