MTV:n Eeva Lehtimäki: Saamelaiskiista "erittäin hyvä kuva" hallituksen toimintakyvystä

Hallituskriisi uhkaa, tällä kertaa syynä saamelaiskäräjät – Eeva Lehtimäki kertoo, mistä on kyse 15:59
Hallituskriisi uhkaa, tällä kertaa syynä saamelaiskäräjät – Eeva Lehtimäki kertoo, mistä on kyse

Pitkään valmisteilla ollut kiistanlainen saamelaiskäräjälakiesitys käsitellään tänään valtioneuvostossa, vaikka hallituksen sisällä esityksestä ei olla yksimielistä. MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki uumoilee, että lakiesitys aiheuttaa jonkinlaisen kriisin hallituksessa. 

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko (kesk.) ehti tänään twiitissään arvostelemaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) toimintatapaa, jossa "tuodaan erimielinen esitys valtioneuvostoon".

Saarikon mukaan pääministeri rikkoo poikkeuksellisella toiminnallaan vakiintuneita pelisääntöjä saamelaiskäräjälakiesitysasiassa. 

Median eteen puoliltapäivin tänään torstaina astunut pääministeri Marin sanoo yllättyneensä Saarikon twiitistä, joka on päinvastainen sen kanssa, mitä ministerit ovat keskenään Marinin mukaan aiemmin keskustelleet.

Lehtimäki: Kuvastaa luottamuksen tasoa

MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäen mukaan tilanne kuvastaa hyvin hallituksen toimintakykyä tällä hetkellä. 

 – Tämä on erittäin hyvä kuva siitä, miten heikoissa kantimissa tuo luottamus hallituksen toimintakykyyn tällä hetkellä on.

Lehtimäki uskoo, että myös keskustalaiset sanovat tulleensa yllätetyksi Marinin toiminnasta.

– Keskustalaiset todennäköisesti vetoavat tulleensa yllätetyksi siinä mielessä, että Marin kertoi kriittisessä vaiheessa aikovansa tuoda tämän kiistanalaisen lakihankkeen valtioneuvostoon.

– Keskustan riveissä ihmetystä on herättänyt se, miksi pääministeri on ollut saamelaiskäräjälakiasiassa niin aktiivinen, kun asia kuuluu oikeusministerille.

Lehtimäen mukaan pääministerin aktiivisuudelle asiassa on perusteena todennäköisesti se, että ihmisoikeudet ovat Marinile erittäin tärkeä poliittinen kysymys.

– Hän on puhunut tästä viime aikoina haastatteluissa ja ulostuloissa. Marin pahoitteli pääministerin kyselytunnilla lokakuussa saamelaisille sitä, että tämä lakiesitys on ollut jopa kolmen hallituksen pöydällä, eikä sitä ole saatu edistettyä.

– Kyllä tästä jonkinlainen pieni kriisi saadaan aikaiseksi, Lehtimäki uumoilee.

Lue myös:

    Uusimmat