Hallituksen tiedepaneeli suosittelee: Maskeja kannattaa käyttää julkisilla paikoilla

Maskiselvitys valmistui: tuleeko kasvomaskisuositus myös Suomessa? Katso tiedotustilaisuus suorana 28:42
Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti oman selvityksensä perjantaina: Kasvomaskien vaikutus koronan ehkäisemisessä on sen mukaan vähäinen tai olematon.

Valtioneuvoston tiedepaneelin raportti suosittelee maskien käyttöä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä.

Eilen maanantaina julkistettiin valtioneuvoston eli käytännössä hallituksen tiedepaneelin raportti COVID-19-kriisin haitallisten vaikutusten ehkäiseminen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Raportti antaa oman näkemyksensä jo jonkin aikaa monia suomalaisia mietityttäneeseen kysymykseen.

Kun koronarokotetta ei vielä ole, kannattaisiko Suomessakin ottaa laajamittaisesti käyttöön kasvomaskit?

Kannattaisi, raportti suosittaa.

– On tartunnan torjunnan näkökulmasta suositeltavaa, että isommat joukkokokoontumiset erityisesti sisätiloissa on kielletty, julkisilla paikoilla tai joukkoliikennevälineissä käytetään (ehkä tartuntatautitilanteesta alueella riippuen) maskia, ihmiset ovat ottaneet tartunnanjäljityssovelluksen käyttöönsä ja virustestejä tehdään kysyntää vastaavasti ja säännöllisinä seuloina väestössä, jotta havaitaan oireettomat kantajat ja saadaan reaaliaikaista tietoa tartuntatilanteesta, raportissa ohjeistetaan.

Raportissa todetaan myös kansainvälisiin tutkimuslähteisiin vedoten, että maskien käyttö etenkin riskitilanteissa auttaisi estämään koronaviruksen leviämistä varsinkin oireettomilta kantajilta.

Lisäksi kuitenkin muistutetaan, että suojavarusteiden sekä esimerkiksi rokotteiden huoltovarmuus on turvattava.

Väliaikainen tiedepaneeli on koostunut yhteensä 13 asiantuntijasta eri tieteenaloilta. Puheenjohtajana on toiminut Turun yliopiston psykologian professori Christina Salmivalli.

Raportti laadittiin tukemaan Martti Hetemäen johtamaa exit- ja jälleenrakennustyöryhmää, joka on määritellyt Suomen tietä ulos koronakriisistä.

STM ei tällä hetkellä suosittele maskien käyttöä

Sosiaali- ja terveysministeriö ei tällä hetkellä suosittele maskien käyttöä.

Viime perjantaina julkaistun ministeriön selvityksen mukaan maskien vaikutus koronan ehkäisemisessä on vähäinen tai olematon.

Selvityksestä huolimatta keskustelu maskeista ei ole pysähtynyt, ja esimerkiksi Iltalehden jutussa useat tutkijat ihmettelivät ja kyseenalaistivat selvityksen johtopäätöksiä.

Hallitukselta odotetaan tällä viikolla linjausta kasvomaskien käyttöön.

Tiedepaneelin raportista uutisoi ensimmäisenä Verkkouutiset.

Lue myös:

    Uusimmat