Tukes: Maskien markkinoinnissa virheellistä tietoa – voidaan luulla virallisiksi hengityssuojaimiksi

Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa – Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain! 1:50
Video näyttää, miten teet itse maskin minuutissa. Muista, ettei itsetekemä maski ole hengityksensuojain.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo tiedotteessa saaneensa kuluttajilta paljon yhteydenottoja kansanmaskeista, joita markkinoidaan virheellisesti hengityksensuojaimina.

Kansanmaskeissa ei saa olla väitteitä, että ne suojaisivat käyttäjäänsä virustartunnoilta. Tukes suosittelee ostajaa antamaan palautetta myyjälle, jos hän huomaa kansanmaskien markkinoinnissa kyseenalaisia keinoja.

Kansanmaskin tarkoituksena on Tukesin mukaan suojata muita ihmisiä käyttäjän pärskeiltä. Jos käyttäjällä on virustartunta, kansanmaski voi vähentää pärskeiden leviämistä ympäristöön ja suojata muita virustartunnalta.  Kansanmaski ei kuitenkaan suojaa itse käyttäjää virustartunnalta, toisin kuin hengityksensuojaimet. 

Ylitarkastaja Asta Koivisto Tukesista kertoo, että Tukes on saanut nelisenkymmentä ilmoitusta maskeista. Osa ilmoituksista koskee kansanmaskeja, joita voi myyntiväittämien perusteella luulla virheellisesti viralliseksi hengityksensuojaimeksi.

– On tärkeää, että ostaja tietää, mitä on ostamassa. Siksi suosittelemme varmistamaan tuotteen myyjältä, jos markkinointimateriaalin perusteella on epäselvää, myykö myyjä kansanmaskia vai virallista hengityksensuojainta,  Koivisto sanoo tiedotteessa.

Tukesin sivuilta löydät tarkemmat ohjeet siitä, miten ostat kansanmaskin ja hengityksensuojaimen.


Lue myös:

    Uusimmat