STM pitää maskien hyötyä vähäisenä, mutta sivuuttiko selvitys maskien muita ihmisiä suojaavan vaikutuksen? "Mahdotonta sanoa yksiselitteisesti, onko suojusten käytöstä hyötyä vai ei"

Maskiselvitys valmistui: tuleeko kasvomaskisuositus myös Suomessa? Katso tiedotustilaisuus suorana 28:42
Tiedotustilaisuutta seurattiin perjantaina MTV Uutiset Livessä kello 14.30 alkaen.

Emeritaprofessori Marjukka Mäkelä sanoi, että kasvosuojusten suojavaikutus riippuu monista seikoista ja STM:n johtaja Pasi Pohjola korosti niiden oikeaoppisen käytön merkitystä.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti viime perjantaina laatimansa selvityksen, jonka mukaan kasvomaskien vaikutus koronan ehkäisemisessä on vähäinen tai olematon. 

Pohjola selvensi MTV Uutisille maanantaina, että tehdyissä tutkimuksissa ei löytynyt näyttöä kasvosuojusten vaikutuksista epidemian leviämisen estämisessä tai kasvosuojusten vaikutusta ei voitu erottaa muista toimenpiteistä.

Tutkimukset tehtiin satunnaistetulla koeasetelmalla, joissa osa käytti kirurgista suu-nenäsuojaa ja osa ei. Näiden ryhmien välille ei saatu selvää osoitusta, että suojainten käytöllä olisi ollut vaikutusta tartuntojen estämisessä.

– Ei ole siis näyttöä siitä, että kasvosuojusten laajalla käytöllä olisi vaikutusta tartuntojen leviämiseen, Pohjola sanoi.

Hän painotti, että kirurgisia suu-nenäsuojia säätelee lääkinnällisiä laitteita koskeva lainsäädäntö, joka määrittää sekä tuotteiden valmistusprosessin tarkoituksenmukaisuutta ja hygieenisyyttä että tuotteen ominaisuuksia, kuten käytettyä materiaalia ja sen suodatuskykyä.

– Näillä varmistetaan, että ammattikäytössä ne suojaavat muita, kuten potilaita, mahdolliselta tartunnalta. Yhtä olennaista kuin kirurgisen suu-nenäsuojan suodatusominaisuudet, ovat myös suojainten oikea ja hygieeninen käyttö.

Käytä oikein

Suojainten käytölle on sekä kansalliset että työnantajan ohjeet. Ammattilaiset koulutetaan käyttämään suojia oikein. Näihin seikkoihin siis Pohjolan mukaan perustuu kirurgisen suu-nenäsuojan mahdollisuus estää virusta leviämästä.

– THL:n sivuilla todetaan myös, että kasvosuojuksen ohjeista poikkeava käyttö voi olla jopa suurempi riski tartunnan saamiselle kuin että ei käyttäisi suojusta ollenkaan, Pohjola sanoo.

Toisaalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla lukee lisäksi, että kirurginen suu-nenäsuojus estää tehokkaasti tartunnan saanutta ihmistä levittämästä virusta eteenpäin, eli maskin käyttöä edelleen suositellaan etenkin paikoissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista, esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä tai kaupoissa. THL:n mukaan kasvomaskien käyttö saattaa vähentää pisaroiden leviämistä ympäristöön. 

Monien asioiden summa

Pohjolan mukaan kirurgiset suu-nenäsuojat kyllä estävät käyttäjää tartuttamasta ympärillä olevia ihmisiä osana muita toimenpiteitä, kuten käsihygienia sekä ympäristön ja tilojen hygienia.

Emeritaprofessori Marjukka Mäkelä selvensi, että kasvosuojusten suojavaikutus riippuu monista seikoista, kuten tartuttavien pisaroiden koosta, määrästä ja fysikaalisista ominaisuuksista, viruksen levinneisyydestä väestössä, sen tartuttavuudesta ja ihmisten geneettisesti yksilöllisistä reaktioista virustartuntaan.

Muita vaikuttavia seikkoja ovat kasvosuojusten laatu, niiden käytön yleisyys, käyttötapa ja -aika, suojusten käyttöympäristö sekä muiden tartuntareittien merkitys.

– Siksi on mahdotonta sanoa yksiselitteisesti, onko kasvosuojusten käytöstä hyötyä vai ei, Mäkelä sanoi.

Valtioneuvosto tekee linjauksiaan kasvomaskeista tällä viikolla STM:n selvityksen pohjalta. 

Lue myös:

    Uusimmat