Hallituksen itärajaa koskeva esitys kaatui juridisessa arvioinnissa – valmistelu jatkuu

Orpo: Uusia päätöksiä itärajalle valmistellaan 0:28
Näin pääministeri Petteri Orpo kommentoi maanantaina: Uusia päätöksiä itärajalle valmistellaan

Pääministeri Petteri Orpo (kok.)  ja sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kertoivat eduskunnassa tiedotusvälineille, ettei tänään tehdä päätöksiä itärajaa koskien. Syynä on se, että oikeuskanslerinvirastossa on todettu, ettei valmistelu voi toistaiseksi tehtyjen asiakirjojen pohjalta jatkua.

Pääministeri ja sisäministeri eivät kommentoineet vielä sitä, miksi valmistelu tyssäsi oikeuskanslerinviraston juridiseen arviointiin.

– Sisäministeriössä on tehty valmisteluasiakirjoja, joilla voidaan vastata rajan turvallisuustilanteeseen. Ne ovat kovia keinoja ja välttämättömiä keinoja ja näiden osalta emme voi jatkaa valmistelua niin, että asiakirjoja voitaisiin vielä saada valtioneuvoston istuntoon. Valmistelua jatketaan. 

– Meidän tehtävämme on varmistaa suomalaisten turvallisuus ja kansallinen turvallisuus ja emme voi jäädä seisoskelemaan tumput suorina, sisäministeri Rantanen sanoi.

Hallituksen suunnalta ei avata sitä, miten valmistelua nyt jatketaan.

– Emme avaa malleja sen enempää. Tilanne vaatii ratkaisuja ja haemme niitä kaikin keinoin, Orpo sanoo.

Ongelmakohtana turvapaikanhaku

Itärajan sulkemisen yksi ongelmakohta on se, miten turvapaikanhaku järjestetään. Turvapaikan hakemisen on kansainvälisten sopimusten mukaan oltava mahdollista ja voi olla kyseenalaista, onko turvapaikkahaun keskittäminen esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle juridisesti mahdollista.

Aikaisemmassa valmistelussa on tosin pohdittu sitä, että turvapaikanhakijoiden välineellistäminen hybridivaikuttamiseen voisi antaa perusteen rajan sulkemiselle määräajaksi. Suomen saamien tiedustelutietojen mukaan Venäjän viranomaiset usuttavat turvapaikanhakijoita Suomen raja-asemille.

Venäjän toiminta on jatkunut Vartiuksen ja Sallan raja-asemilla sen jälkeen, kun hallitus sulki Kaakkois-Suomen neljä rajanylityspaikkaa viime lauantaina.

Hallitus pyrkii saamaan uuden rajapäätöksen aikaan nopeasti.

– Hallituksen tärkein tehtävä rajalla on huolehtia kaikin keinoin, että tilanne lähtee normalisoitumaan ja tämä ilmiö, mikä ollaan nähty, loppumaan. Valmistelemme siihen liittyen vaikuttavia keinoja, Orpo sanoo.

Niinistö itärajasta: "Näytetään hakevan helpointa tietä Eurooppaan" 0:43
Presidentti Niinistö itärajasta: "Näytetään hakevan helpointa tietä Eurooppaan".

 

Lue myös:

    Uusimmat