Halla-ahon tilaisuus meni Lieksassa käsirysyn partaalle

Maahanmuutosta on tulossa kuuma eurovaaliteema. Perussuomalaisten ehdokkaana olevan kansanedustaja Jussi Halla-ahon maahanmuuttajakriittinen esiintyminen kuumensi tunteita tänään Lieksassa.

Halla-aho vaati perussuomalaisten järjestämässä tilaisuudessa, että maahanmuuton todelliset kustannukset on julkistettava.

Lieksassa on asunut jo vuosia laaja maahanmuuttajayhteisö ja ongelmiakin on kantaväestön kanssa ollut pitkin matkaa. Kun Halla-aho listasi tilaisuudessa puolen tunnin ajan maahanmuuton ongelmia, se suututti tilaisuuteen saapuneet useat kymmenet lieksalaiset maahanmuuttajat.

Värikkäitä ehdotuksia

Halla-aholle sateli kysymyksiä ja vastaväitteitä, joihin perussuomalaisten euroehdokas vastaili ajoittain aika ylimielisesti ja vähätellen. Perussuomalaisten paikalliset kannattajat saivat tilaisuudessa vain muutaman suunvuoron ja tyytyivät taputtamaan lähes jokaiselle Halla-ahon puheenvuorolle.

- Jos jotakin kriittistä kysyy Lieksassa, leimataan heti rasistiksi, yleisöstä huudeltiin.

Osa yleisön kommenteista oli hyvinkin provosoivia.

- Meillä Juuassa kaikki röttelörivitalot on purettu, eipä ole tullut maahanmuuttajiakaan, neuvoi naapurikunnasta tullut.

- Siirretään maahanmuuttajat johonkin tyhjennettävään alueeseen ja annetaan suo, kuokka ja siemenpussi mukaan, oli yksi erikoisimmista ehdotuksista.

Tutkija: ehdokas puhuu lööperiä

Maahanmuuttajat saivat tukea muutamilta paikallisilta muiden puolueiden edustajilta, jotka näkivät maahanmuuttajissa monenlaista potentiaalia paikkakunnalle ja uutta vireyttä liike-elämässä. Itä-Suomen yliopiston tutkija Tiina Sotkasiira ihmetteli avoimesti Halla-ahon provosoivia laskelmia.

- Toivoisi, että kansanedustajan esittämät väitteet vastaisivat paremmin todellisuutta, Sotkasiira moitti.


Halla-aho kuittasi häneen kohdistuneen kritiikin kevyesti.

- Hän ei pystynyt osoittamaan mitään konkreettista virhettä luvuistani, ne eivät vain miellyttäneet häntä, eurovaaliehdokas totesi MTV Uutisille.

Paikalliset maahanmuuttajat pistivät Halla-ahon ajoittain ahtaalle kysymyksillään ja vastaväitteillä. Eurovaaliehdokas oli kuitenkin tehnyt kotiläksyt hyvin ja pystyi torjumaan kritiikin vakuuttavasti esimerkeillä kotimaasta ja ulkomailta.

"Näyttäkää tiliote"

Itse salissakin keskustelu oli ajoittain suoraa kilpahuutoa, mutta tilaisuuden päätyttyä kulttuurikeskuksen aulassa oltiin lähellä käsirysyä. Osa perussuomalaisten kannattajista vaati somaleilta kovaan ääneen tarkkoja tietoja esimerkiksi sosiaaliturvan tasosta ja väitetyistä isoista korvaussummista autojen ja muiden varusteiden hankintaan.

- Esittäkää joskus näissä tilaisuuksissa tiliote tai muu josta näkee paljonko teidän eläminen maksaa, vaati nimettömäksi jäänyt mies.

Paikallinen linja-autokuljettaja Seppo Tossavainen harmitteli hulabaloota ja sanoi, että hänelle kaikki asiakkaat ovat samanveroisia.

- Ois ehken ollut parempi kun olisi ollut johdetumpi tuo keskustelu tuolla, meinas karata käsistä, Tossavainen moitti.

Kuuma vaaliteema

Käytävällä käytiin kovaa vääntöä vanhoista väitteistä ja epäillyistä sosiaaliturvan väärinkäytöksistä. Halla-ahon alustus vaikutti selvästi käytäväkeskustelun ilmapiiriin.

- Somalit myy polttoainelippuja ja sanovat, että tienaat 10 euroa kun ostat häneltä polttoainelipun. Saako nämä jostain kaupungilta niitä lippuja bensaan, kyseli kiivaasti esiintynyt mies.

Maahanmuuttajia väitteet ärsyttivät silminnähden.

- Se on vaan huhu, että maahanmuuttajille ostetaan auto, maksetaan matka Afrikkaan ja että heille maksetaan ihan mitä vaan, valitti Lieksassa asuva Aaden Aliismaan.

Halla-aho toivoi, että maahanmuutosta tulee tärkeä teema eurovaaleihin. Lieksan tapahtumat osoittivat tänään, että monilla paikkakunnilla on edessä hankalia aikoja.

- Se että perussuomalaiset ovat näin vahvasti politiikassa edustettuna johtuu osoittain juuri siitä tyytymättömyydestä jota vallitseva maahanmuuttopolitiikka synnyttää tavallisten ihmisten keskuudessa, Halla-aho luonnehti tilannetta.

Syksyn tapahtumat taustalla

Perussuomalaisten paikallinen ääniharava ja valtuustoryhmän silloinen puheenjohtaja Esko Saastamoinen vaati loppuvuodesta ryhmälleen uutta puhdasta kokoustilaa, kun sama huone somaleiden kanssa ei kelvannut. Poliisi tutki asian ripeästi ja juttu on syyteharkinnassa.

Saastamoista puolustaneet väittivät, että häntä oli provosoitu. Syyttäjä harkitsee parhaillaan nostaako se rasistiseksi väitetystä möläytyksestä syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaa.

Lauantaina Saastamoinen ei ollut juttutuulella, kun MTV Uutiset pyysi häneltä arviota Lieksan nykyisestä maahanmuuttokeskustelusta.

- En anna mitään kommentteja tässä vaiheessa, Saastamoinen tokaisi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja