Mainos

Mauri Peltokangas asensi 20 vuotta sitten kengänkiillotuskoneita Eduskuntatalon vessoihin – pian entinen kulkukauppias astelee taloon töihin ennätyskannatuksen haalineena

3:11
Näin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho puhui puolueen ehdokkaille ja kannattajille vaalivalvojaisissa

Kaustisen Köyhältäjoelta kotoisin oleva yrittäjä ja myyntineuvottelija Mauri Peltokangas, 53, keräsi koko maan 12. suurimman äänisaaliin. Entinen reppuri nousee nyt eduskuntaan ensimmäistä kertaa kansanedustajana, mutta on ollut siellä töissä ennenkin.

Peltokangas, hänen vaimonsa ja kolme tytärtä asuivat Helsingissä kymmenisen vuotta, kunnes mieli muuttui vuonna 2004 heidän vieraillessaan Peltokankaan äidin luona Kaustisella.

– Kesämökillä ollessa päätettiin, että tuodaan tyttäret vähän vihreämmille niityille kasvamaan, Peltokangas kertoo. 

Peltokangas on liikkunut elämänsä aikana ympäri Suomea, sillä hän lähti suoraan armeijasta reppuriksi, eli kiertäväksi kauppiaaksi. Uransa aikana hän myi kaikenlaista käyttötavaraa, mutta 90-luvun lopulla hän päätyi töihin kengänkiillotuskoneita kauppaavaan firmaan.

– Ensimmäinen asiakkaani oli Eduskuntatalo, Peltokangas kertoo.

Kaikki Eduskuntatalon kengänkiillotuskoneet vaihdettiin uusiin, ja Peltokangas oli mukana toimittamassa niitä. Hän oli asentamassa konetta täysistuntosalin läheiseen naistenvessaan, kun silloinen puhemies Riitta Uosukainen sattui paikalle.

Peltokangas muistelee päätyneensä muihinkin erikoisiin tilanteisiin myyntityössä.

– Silloin kun Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen vaihtoivat pestiä, minulle soitettiin illalla, että nyt tarvittaisiin molemmille presidenteille oma kone. Minä kävin samana iltana vielä viemässä ne heidän pukuhuoneisiinsa.

– Siihen aikaan en olisi voinut kuvitella, että olisin joskus edes ehdokkaana eduskuntaan, saatika sitten kansanedustaja.

Suorasukainen esiintyjä

Peltokangas lähti mukaan politiikkaan omien sanojensa mukaan sattumien kautta. Kaustisella oli koulu, jossa oli raportoitu sisäilmaongelmia. Peltokangas otti asian selvittämisen vastuulleen, ja koulussa paljastuikin laaja homeongelma.

– Muutaman vuoden niiden asioiden ja virkamiesten kanssa veistä väännettyäni löysin itseni politiikasta.

Lopulta tilalle rakennettiin uusi koulu, ja Peltokangas valittiin Kaustisen kunnanvaltuustoon vuoden 2017 kuntavaaleissa perussuomalaisten ehdokkaana.

Viime sunnuntaina ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa ehdolla ollut Peltokangas sai eduskuntavaaleissa Vaasan vaalipiirissä yli 13 000 ääntä, ja oli koko maan 12. äänestetyin henkilö.

Hänen äänimääränsä siis ohitti muun muassa Ben Zyskowiczin, Petteri Orpon ja Harry "Hjallis" Harkimon äänisaaliit. 

Sosiaalisen median hahmo

Hän arvioi, että hänen suosionsa saattaa kummuta helposti lähestyttävästä luonteesta. Peltokangas tunnetaan sosiaalisessa mediassa hänen suorapuheisista videoistaan, joissa usein käsitellään Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.

Peltokangas kertoo, ettei aloittanut videoita poliittisessa tarkoituksessa, mutta huomasi pian niiden olevan hyvä keino tavoittaa ihmisiä.

– Poliitikkona se on paras tapa puhua niistä asioista, omilla kasvoilla ja omalla äänellä. Mielipiteistäni on varmaan saanut aika selkeän kuvan sitä kautta.

Peltokangas toivoo, että politiikka ja päätöksenteko tuotaisiin lähemmäs ihmisiä, ja muutkin poliitikot alkaisivat puhumaan suoraan äänestäjille. 

"Ajamme koko Suomen etua"

Kansanedustajan tehtävissä Peltokangas aikoo edistää kansanedustajana perussuomalaisten tavoitteita, eli omien sanojensa mukaan kaikkien suomalaisten oikeuksien turvaamista.

– Lähdemme ajamaan koko Suomen ja suomalaisten etuja, Peltokangas sanoo. 

Peltokankaan poliittiset tavoitteet liittyvät lähinnä maahanmuuttopolitiikkaan, ja hän puhuu mielellään "haittamaahanmuutosta", joka ehkäistäisiin tekemällä turvapaikkaprosessista vaikeampaa.

Konkreettiseksi esimerkiksi hän mainitsee säilöönottokeskukset, johon kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet sijotettaisiin odottamaan lähtöä maasta.

Helsingin Sanomat uutisoi viime vuonna, että Mauri Peltokangas oli yksi puhujista Kansallismielisen rintaman järjestämässä 188-Kukkavirta -tapahtumassa.

Peltokangas kommentoi silloin HS:lle, että oli tapahtumassa ainoastaan puhujana, eikä järjestäjänä, joita syytettiin yhteyksistä äärioikeistoon. 

Peltokangas toimii myös Suomen Sisun Keski-Pohjanmaan piiripäällikkönä. Suomen Sisu on kansallismielinen järjestö, jonka toiminta on yhdistetty useasti äärioikeistolaiseen ideologiaan.

Peltokangas ja Suomen Sisun muut edustajat kiistävät järjestön olevan äärioikeistolainen.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja