Halkoliiteri yksi yleisimmistä tartuntapaikoista – lääkäri: Näin tunnistat myyräkuumeen oireet

Mikä myyräkuumeen aiheuttaa ja miten tauti oireilee? Lääkäri vastaa yleisimpiin kysymyksiin.

Videolla erikoislääkäri Perttu Arkkila kertoo tulehduksellisista suolistosairauksista ja niiden diagnosoinnista.

Myyräkuume on metsämyyrän levittämän puumalaviruksen aiheuttama kuumetauti, jota esiintyy eniten syyskuusta tammikuuhun. Yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvallin mukaan tartuntatapauksia todetaan vuosittain 1000–2000.

Myös kesämökkikauden alkaminen aiheuttaa Suomessa myyräkuumepiikin, ja mökin vääränlainen kevätsiivous onkin yksi merkittävä myyräkuumeen aiheuttaja, selviää puolestaan Hannu Ylösen Myyrän salainen elämä -teoksesta.

Vuonna 2017 myyräkuumetapauksia tuli Suomessa ilmi 1246. 

Tartunnan yleisyys vaihtelee metsämyyrien kannan vaihtelun mukaan kolmen neljän vuoden sykleissä. Eniten myyräkuumetta todetaan Etelä- ja Itä-Suomessa, erityisesti Etelä-Savossa.

Virus leviää pääasiassa hengitysteitse kulkeutumalla keuhkoihin maamyyrän eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä. Suljettu halkoliiteri on Rosenvallin mukaan yksi yleisimmistä paikoista, joista tartunnan saa.

Millaisia oireita myyräkuume aiheuttaa?

Korkea kuume, päänsärky, pahoinvointi sekä vatsa- ja selkäkivut ovat myyräkuumeen tyypillisimpiä oireita.

– Ensimmäisen viikon lopulla voi tulla virtsan erityksen vähenemistä ja toipumisvaiheessa 2–3 viikon kuluttua sairastumisesta taas virtsamäärät lisääntyvät. Joskus tulee myös ohimenevää likinäköisyyttä, Rosenvall kertoo.

Tavallisesta flunssasta myyräkuumeen erottaa siitä, että se ei yleensä aiheuta hengitystieoireita, kuten nuhaa, yskää ja kurkkukipua. Myös kuumevaihe kestää yleensä myyräkuumeessa pidempään.

Lääkäriin kannattaa hakeutua yleensä aina, jos myyräkuumetta on aihetta epäillä.

Miten tautia hoidetaan?

Vaikka myyräkuume aiheuttaakin kivuliaita oireita, tauti paranee yleensä itsestään. Tärkein hoito on nesteen runsas nauttiminen.

– Parantavaa hoitoa ei ole, mutta voi olla tarpeen seurata munuaisten toimintaa ja toipumista sekä tukea tätä asianmukaisella nestehoidolla, Rosenvall ohjeistaa.

Vakavimmissa tapaukissa myyräkuume voi aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa, mutta oireet jäävät harvoin pysyviksi. Sairastumisen jälkeen taudin uusiutumista ei tarvitse pelätä, sillä myyräkuume aiheuttaa elinikäisen immuniteetin, eli sen voi sairastaa vain kerran elämässään.

Miten tartuntaa voi ehkäistä?

Jos tartunnan haluaa välttää, tulee metsämyyrien eritteiltä suojautua.

Erityisesti kesämökin kevätsiivous on Rosenvallin mukaan tällainen tilanne, samoin esimerkiksi ulkorakennusten siivous kevät- ja kesäaikaan, sillä talvella myyrät voivat hakeutua rakennuksiin.

Kirjalliset lähteet: Hannu Ylönen: Myyrän salainen elämä (Atena 2018)

Lue myös:

    Uusimmat