Halkeama tuulilasissa? Autosi turvatyyny ei välttämättä toimi kolaritilanteessa oikein

Ollin auton tuulilasiin pamahti kirkkaalta taivaalta kala: ”Tapaus on hyvin poikkeuksellinen” 0:31
Kivet ja nastat ovat hyvin tyypillisiä tuulilasivaurioiden aiheuttajia. Kalat vähän harvinaisempia. Videolla kerrotaan Ollin autolle sattuneesta epätavallisesta vahingosta.

Kiveniskemäkausi on taas käynnissä. Vauriokorjaamot muistuttavat, että tuulilasiin tulleisiin iskemiin ei pidä suhtautua vähättelevästi.

Tuulilasivahinkojen määrä on kasvanut viime vuosina. Ilmiö selittyy muun muassa tuulilasien kasvaneella koolla, teiden kunnon rapautumisella, leudoilla talvilla ja roiskeläppien katoamisella.

Jos tuulilasiin on tullut kiveniskemä, voivat lämpötilan vaihtelu, lasiin kohdistuva isku tai paine ja ajaessa syntyvä tärinä saada vauriokohdan laajenemaan halkeamaksi. Vauriokorjaamo Autoklinikka muistuttaa tiedotteessaan, että auto voidaan määrätä katsastuksessa jopa ajokieltoon, mikäli halkeama on riittävän paha.

– On ymmärrettävää, että pieni kiveniskemä tuulilasissa näkökentän ulkopuolella ei tunnu kiireiseltä korjattavalta. Vaurion sivuuttaminen on kuitenkin riskialtista ja voi tulla kalliiksi, jos vaurio laajenee ja pakottaa lopulta koko tuulilasin vaihtoon, Autoklinikalla tuulilaseihin liittyvästä koulutuksesta vastaava Ken Silvander toteaa tiedotteessa.

Nykyaikaisen auton tuulilasi on kallis vaihdettava, koska siihen voi olla integroituna tai kiinnitettynä muun muassa sadetunnistin, jalankulkijan tunnistuksen kamera, mukautuvien ajovalojen anturi ja kaistavahdin kamera.

Tuulilasi vaikuttaa jopa turvatyynyn toimintaan

Tuulilasin kunnosta on syytä pitää nykyautossa huolta myös turvallisuussyistä. Lasi on usein osa auton kantavia rakenteita, ja sen vaurioituminen voi tarkoittaa, etteivät matkustajatkaan ole törmäyksen sattuessa niin turvassa kuin he olisivat, jos tuulilasi olisi ehjä.

Pahimmillaan auton turvatyyny ei toimi haljenneen tuulilasin vuoksi suunnitellusti. Etumatkustajan turvatyyny voi olla suunniteltu tukeutumaan tuulilasiin lauetessaan.

– Kolaritilanteissa turvatyyny laukeaa tuulilasin kautta, eli vaurioitunut lasi heikentää turvatyynyn tehoa, Silvander sanoo.

Autovahinkopalveluita tarjoava Awux kehottaa jättämään tuulilasin vaihtamisen suosiolla ammattilaiselle, sillä väärin asennettu tuulilasi voi jopa irrota turvatyynyn lauetessa.

– Tuulilasin täytyy olla täysin ehjä ja oikein kiinnitetty, jotta se toimii oikealla tavalla turvavarusteena onnettomuustilanteessa, Awux kertoo sivuillaan.

Lähteet: Autoklinikka, LähiTapiola, Awux

Lue myös:

    Uusimmat