Yksi aihe nousemassa uudeksi vaaliteemaksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa

Supertiistai käynnissä Yhdysvalloissa - tällainen on tunnelma Alabamassa 3:18
Supertiistai käynnissä Yhdysvalloissa – tällainen on tunnelma Alabamassa

Yksi uusi aihe on nousemassa isoksi vaaliteemaksi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Kappinen Alabamasta. Maassa on vietetty esivaalien supertiistaita.

Yhdysvalloissa on järjestetty supertiistaina presidentinvaalien esivaalit 15 osavaltiossa.

Republikaanit ja demokraatit ovat äänestäneet puolueidensa presidenttiehdokkaista – käytännössä Donald Trumpista ja Joe Bidenista.

Vaaliasetelma monille liian selvä

Suurin innostus äänestämiseen latistui ennen aikojaan.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Kappinen kertoo, että esimerkiksi Alabamassa vaaleista on oltu selvästi vähemmän innoissaan kuin kahdella edellisellä kerralla.

Tämä johtuu siitä, että vaaliasetelma näyttää jo etukäteen niin selvältä.

Onko jo alkio ihminen?

Kaikkien tärkeimpiä vaaliteemoja ovat valtakunnallisesti maahanmuutto, laiton siirtolaisuus ja talous, mutta myös yksi uusi teema on nousemassa esiin.

– Alabamasta on lähtenyt uusi debatti ei pelkästään aborttioikeudesta vaan ihmisten oikeudesta lapsettomuushoitoihin. (Osavaltion) korkein oikeus linjasi, että koeputkihedelmöityksessä käytetyt alkiot ovat ihmisiä, ja se on saanut paikalliset klinikat lopettamaan hoidot, Karppinen selvittää.

– Se taas on säikyttänyt lapsia haluavat sekä Alabamassa että muualla maassa. Tästä varmasti tulee iso teema näissä vaaleissa. Päätös tehtiin republikaanien johdolla ja osa heistä pelkää, että tämä kostautuu heille. Osa äänestäjistä kääntyi demokraattien puoleen viime välivaaleissa aborttikiellon tultua voimaan.

Haleyn kannattajat jäämässä orvoiksi

Republikaanien Nikki Haley yrittää vielä haastaa Trumpia, mutta hänen mahdollisuuksiaan pidetään pieninä.

Karppisen mukaan Trump on Haleyn kannattajille kuin punainen vaate – ja päinvastoin.

– Donald Trump on heille se viimeinen vaihtoehto. Monet tukevat Haleytä siksi, että haluavat äänestää Trumpia vastaan. Osa sanoo kääntyvänsä Bidenin puoleen, vaikka ehkä vähän pitkin hampain. Osa aikoo jäädä kotiin.

– Toisaalta Trump on sanonut, että Haleyn tukijat eivät ole tervetulleita hänen leiriinsä.  

Lue myös:

    Uusimmat