Biden ja Trump selvään voittoon useissa osavaltioissa supertiistaina – Taylor Swift kehotti ihmisiä äänestämään

Tutkija: Jos oikeus vie Trumpilta ehdokkuuden, kannattajien reaktio on väkivaltainen 3:48
Katso myös: Jos oikeus vie Trumpilta ehdokkuuden, kannattajien reaktio voi olla väkivaltainen, arvelee tutkija

Yhdysvalloissa niin kutsutun supertiistain alkuvaiheen tulokset ovat vastanneet odotuksia. Ellei ihmeitä tapahdu, marraskuun presidentinvaaleista odotetaan demokraattien Joe Bidenin, 81, ja republikaanien Donald Trumpin, 77, uusintaottelua.

Suomen aikaa keskiviikkona ennen aamuneljää kaksikon olikin ennustettu vieneen voiton jo useissa osavaltioissa, selviää muun muassa uutiskanavien CNN, CBS News ja NBC News seurannoista.

Demokraatit ja republikaanit järjestävät tiistaina esivaalinsa ja vaalikokouksensa samanaikaisesti useissa osavaltioissa. Jaossa on merkittävä osa puoluekokousedustajista, jotka valitsevat puolueiden presidenttiehdokkaat kesän puoluekokouksissa. Tänä vuonna tiistaina kisataan 15 osavaltiossa sekä yhdellä territoriolla Amerikan Samoassa.

Supertiistaissa on perinteisesti suuren poliittisen urheilujuhlan tunnelmaa, mutta tänä vuonna sitä pidetään antikliimaksina, sillä kummankin puolueen ehdokkaat ovat jo käytännössä selvillä.

Istuvaa presidentti Bidenia ei ole vakavissaan haastettu oman puolueen sisältä, ja Trumpin viimeisen haastajan Nikki Haleyn menestys on ollut heikkoa tähän mennessä pidetyissä esivaaleissa.

Iowa aloitti yllätyksettömät julkistukset

Supertiistain tulosten julkistaminen alkoi varhain keskiviikkona Suomen aikaa Iowasta. Osavaltion demokraatit julkistivat verkkosivuillaan vaalikokousten alustavat tulokset, joiden perusteella Biden on viemässä voiton yli kymmenentuhannen äänen erolla muihin ehdokkaisiin.

Näiden lisäksi Bidenin ennustettiin vievän demokraattien esivaalivoiton Virginian osavaltiossa. Ennusteiden mukaan Virginian republikaanit kallistuvat Trumpin puolelle.

Kaksikko on viemässä yhdysvaltalaisten uutiskanavien mukaan voiton myös Pohjois-Carolinassa, Oklahomassa, Tennesseessä, Arkansasissa, Mainessa, Alabamassa, Massachusettsissa ja Texasissa. Lisäksi Biden on karauttamassa ennusteiden mukaan voittoon Vermontissa ja Coloradossa.

Vaalien alla huomio on ollut pitkälti kiinnittyneenä republikaanien ehdokasasetteluun. Valtaosa Trumpin haastajista jätti kisan jo hyvän aikaa sitten, mutta Nikki Haley ei ole suostunut jättämään peliä kesken takaiskuista huolimatta.

New York Timesin vaaliseurannan mukaan ennen supertiistaita republikaanien esivaaleissa oli jaettu päälle 300 puoluekokousedustajan äänet, ja supertiistai pumppaa potin noin 1  200 puoluekokousedustajaan. Voittoon riittää 1  215 ääntä, eli supertiistain tulos on käytännössä ratkaiseva.

Supertiistain aattona Trumpilla oli kasassa reilusti yli 200 puoluekokousedustajaa ja Haleylla nelisenkymmentä.

Swift kehotti ihmisiä äänestämään

Joidenkin ennusteiden mukaan äänestysprosentin on pelätty jäävän tiistaina alhaiseksi.

Muun muassa popmusiikin supertähti Taylor Swift on intoutunut kehottamaan ihmisiä äänestämään. Swift ei ilmaissut Instagram-tilillään julkaistussa viestissä tukeaan yhdellekään ehdokkaalle, joskin demokraatit toivovat, että hän tukisi julkisesti Bidenia marraskuun presidentinvaaleissa. Swiftillä on Instagramissa yhteensä yli 282 miljoonaa seuraajaa.

Supertiistain iltana Yhdysvaltain kyberturvallisuusvirasto (CISA) kertoi, ettei päivän esivaalimittelöihin ole kohdistunut merkittäviä uhkia.

– Emme havainneet tänään mitään poikkeavia ongelmia. Jatkamme siitä arviosta, ettei tämän vaalipäivän toiminnalle ole tiedossa uskottavaa tai erityistä uhkaa, nimettömänä pysytellyt virkailija kertoi lehdistölle NBC:n mukaan

  Pyydämme, että antaisitte vaalivirkailijoille aikaa ja tilaa tarvittavien prosessien suorittamiseen, virkamies lisäsi.

Lue myös:

    Uusimmat