Halaaminen tekee hyvää, mutta vain hyvin tutun ihmisen kanssa

Oman kumppanin tai perheenjäsenen kanssa halailulla on runsain mitoin positiivisia vaikutuksia, mutta vieraan halailu saattaa aiheuttaa aivan vastakkaisen reaktion.

Se on tieteellisesti todistettua – halaaminen on terveellistä. Wienin lääketieteellisen yliopiston mukaan halaaminen vähentää stressiä, pelkoa ja ahdistusta. Tämän lisäksi halailu alentaa verenpainetta, edistää hyvinvointia ja parantaa jopa muistin toimintaa. Nämä positiiviset asiat aiheuttaa oksitosiini-niminen hormoni. Oksitosiini tunnetaan hormonina, joka vahvistaa läheisyyttä esimerkiksi vanhempien ja lasten sekä pariskuntien välillä. Naisilla oksitosiinia erittyy myös rintaruokinnan aikana, jotta side vauvaan vahvistuisi.

Halailu ei kuitenkaan automaattisesti aiheuta näitä positiivisia ilmiöitä. Wienin lääketieteellisen yliopiston mukaan halaamisen terveysvaikutukset astuvat voimaan ainoastaan silloin, jos halaavat ihmiset luottavat toisiinsa. Vieraan ihmisen halaaminen saattaa syödä kaikki halailun positiiviset vaikutukset ja aiheuttaa jopa stressiä.

Jos vieras ihminen halaa ei-toivotusti, oksitosiinia ei vapaudu. Näin voi tapahtua myös tuttujen ihmisten kanssa, jos halaus ei ole toivottu. Neurofysiologi Jürgen Sandkühlerin mukaan tällöin oksitosiinin sijaan saattaa vapautua stressihormoni kortisolia, sillä tarvitsemamme henkilökohtainen etäisyys on jätetty huomioimatta. Jokainen meistä tietää epämiellyttävän tunteen, jos tuntematon ihminen tulee liian lähelle.

Lähteenä käytetty: Medical University of Vienna

Lue myös:

AVA on myös Instagramissa sekä Twitterissä ! Käyttämällä twiitissäsi hashtagia #avatv viestisi voi päästä telkkariin.

Tykkää AVAsta myös Facebookissa!


AVA / Emmi Maaranen

Kuvat: Shutterstock

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja