Hakisitko "kirjastonjohtajaksi"? Päätön tehtäväkirjo polkupalkalla

Oripään kunnan työpaikkailmoitus kirjastonjohtajan virasta on herättänyt kummastusta sosiaalisessa mediassa.

Ollako Sinä Oripään kirjastonjohtaja vai eikö olla? Näin alkaa Oripään työpaikkailmoitus, jolla oli tarkoitus kiinnittää huomiota, mutta ihmisten huomio kiinnittyikin poikkeuksellisen laajaan tehtävänkuvaukseen.

Ensisijaisena tehtävänä on vastata kirjastopalveluista, niiden kehittämisestä, materiaalien hankinnasta ja asiakaspalvelun hoitamisesta. Mutta sen lisäksi kirjastonhoitajan vastuulle kuuluvat ilmoituksen mukaan myös kunnan kulttuuri-, museo- ja matkailupalvelut sekä maahanmuuttoasiat.

Lisäksi kirjastonjohtaja toimii kunnan markkinointiryhmän, maahanmuuttajien sekä kotouttamisen yhteistyöryhmässä ja lähiesihenkilönä hyvinvointi- ja liikuntaohjaajalle sekä vapaa-aikaohjaajalle.

Kirjastonjohtajan tehtävät laajenivat huomattavasti

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat pohtineet, onko työn laajuus inhimillinen.

Kunnanjohtajan mukaan syy hurjalta kuulostavaan tehtävänkuvaukseen löytyy soteuudistuksesta.

Kun hyvinvointilautakunta korvasi sosiaalilautakunnan, kirjastonjohtajasta päätettiin tehdä hyvinvointilautakunnan esittelijä ja sitä kautta myös johtoryhmän jäsen. Hyvinvointilautakunnan tehtäviin kuuluvat maahanmuutto, museot ja muut edellä mainitut tehtävät.

Näin kirjastonjohtajan tehtävät laajenivat huomattavasti aiemmasta, Oripään kunnanjohtaja Timo Tolppanen kuvailee MTV Uutisille.

– On myönnettävä, että tehtävä on erittäin laaja, mutta pienissä kunnissa viranhaltijoilla on hyvin laajat tehtävänkuvat. Jos vertaa kirjastonjohtajan tehtävänkuvaa, niin isommissa kunnissa kyseistä tehtävää hoitaisi varmaan kolme tai useampi henkilö, Tolppanen sanoo.

Pienessä Oripäässä on sivistysjohtaja Mika Virtasen mukaan esimerkiksi maahanmuuttoasioissa suurempiin kuntiin verrattuna huomattavasti vähemmän tehtävää. Hänen mukaansa noin 1350 asukkaan kunnassa vuodessa tulevat maahanmuuttajat voi laskea kahden käden sormilla.

Työmäärä on käsittääkseni hallittavissa.

Palkkaus herätti ihmetystä

Toinen huomiota kiinnittänyt asia ilmoituksessa on palkkaus. Kirjastonjohtajan tehtäväkohtainen palkka on vajaa 3 000 euroa, mikä monen mielestä kuulostaa vähäiseltä tehtävän laajuuteen ja johtajan titteliin nähden.

– Onhan se tietysti vastuuseen nähden, tuota noin, sanotaanko alakantissa, sivistysjohtaja Virtanen toteaa MTV Uutisille.

Oripään tarjoama palkka ei kuitenkaan juurikaan eroa kirjastonjohtajan mediaanipalkasta, joka pyörii 3 000 euron paikkeilla.

Kunnanjohtajan mukaan kuntaan on päätetty perustaa henkilöstöjaosto, jonka kautta todennäköisesti esitetään palkankorotusta myös kirjastonjohtajan virkaan ja mietitään, pitäisikö tehtäviä jakaa muille.

Somekirjoittelua kunnanjohtaja tai sivistysjohtaja eivät olleet ehtineet kumpikaan huomata MTV Uutisten soittaessa.

– Olen positiivisesti yllättynyt, että kirjastonjohtaja tehtävän saa näin paljon näkyvyyttä, kunnanjohtaja Tolppanen sanoo.

– Toivotaan nyt, että saadaan vielä sitten paljon hakijoita.

Lue myös:

    Uusimmat