"Tulemme vaikka pormestarin yöuniin": Työntekijät vaativat palkkaa ja selvyyttä Helsingin järjestelmän sekasortoon Eräpäivä-mielenosoituksessa Senaatintorilla

Eräpäivä-mielenosoitus Senaatintorilla: Kaupungin palkkalistoilla olevat vaativat selvyyttä ja palkkaa –"Tulemme vaikka pormestarin yöuniin" 9:51
"Olen Sarastian uhri itsekin. Itselläni palkanmaksuongelmat vaikuttivat niin, että kesäkuussa tuli yli tuhat euroa pienempi palkka. Se vaikutti muun muassa kesälomasuunnitelmiin, ja koko kesä on mennyt stressatessa", kommentoi mielenosoitukseen osallistunut lukion lehtori Johanna Sydänmaa.

Helsingin kaupungin palkkalistoilla olevat työntekijät osoittivat mieltä tänään Helsingin Senaatintorilla. 

MTV Uutiset Live tavoitti Senaatintorilta kaksi opetustehtävissä olevaa kunnanvaltuutettua.

Johanna Nuorteva kertoo, että monilla hänen opettajakollegoillaan on ollut ongelmia palkanmaksussa: palkkaa ei ole tullut tai sitten on tullut väärä summa.

– Hirveän järkyttävä tilanne. Tuntuu niin kohtuuttomalta.

Nuorteva lisää, että opettajien keskuudessa velloo epävarmuus.

Tähän lukion lehtorina työskentelevä Johanna Sydänmaa yhtyy. Sydänmaa kertoo, että kaikista pahin tilanne on heillä, joiden työnkuvansa on muuttunut kuluneen vuoden aikana.

– Olen Sarastian uhri itsekin. Itselläni palkanmaksuongelmat vaikuttivat niin, että kesäkuussa tuli yli tuhat euroa pienempi palkka. Se vaikutti muun muassa kesälomasuunnitelmiin, ja koko kesä on mennyt stressatessa. Yksinhuoltajana minulla ei ole ylimääräistä varastoa, josta nyhtäisin rahaa.

Tilanteeseen reagoitu liian hitaasti

Nuortevan mielestä poliittinen johto on reagoinut asiaan liian hitaasti.

– Kaupungin hallituksessa suhtauduimme jo kesäkuussa tilanteeseen vakavasti, ja toivoimme nopeita ratkaisuja asiaan. Kovin vähän kuitenkaan tapahtui kesän aikana. Vasta nyt, kun pidimme ensimmäisen kaupungin hallituksen kokouksen, jossa käytimme kaksi ja puoli tuntia Sarastiaan, alkoi tapahtua.

Hänen mielestään on vielä paljon tehtävää, esimerkiksi tehdä työntekijöille selväksi se, milloin palkat maksetaan.

"Ei ole mitään epäselvyyttä, etteikö tämä olisi ykkösprioriteetti"

Senaatintorilla Eräpäivä-mielenosoituksessa olivat paikalla myös ammattiliittojen Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtajat Katarina Murto ja Päivi Niemi-Laine sekä Helsingin pormestari Juhana Vartiainen.

Ammattiliiton puheenjohtajien ja pormestarin keskustelu kiihtyi välillä äänekkääksikin väittelyksi.

Paikalla ollut kymmenpäinen mielenosoittaja ryhmä mielenilmauskyltteineen hurrasi Murrolle ja Niemi-Laineelle.

Pormestari Vartiainen puolestaan sanoi lavalta, että hänenkin yhdeksänpäiväisestä kesälomastaan suuri osa meni palkanmaksujupakan selvittämiseen.

– Ei ole mitään epäselvyyttä, etteikö tämä olisi ykkösprioriteetti.

Tapahtuman juontanut toimittaja Ina Mikkola villitsi mielenosoittajayleisöä kysymällä ”mikä päivä tänään olikaan”.

– Eräpäivä, eräpäivä, eräpäivä, yleisö huusi.

JHL:n Niemi-Laine napautti pormestari Vartiaiselle vielä ukaasin, jos palkanmaksuvyyhti ei ota selvitäkseen.

– Tulemme vaikka pormestarin yöuniin. Tästä pidetään huoli, että homma hoituu.  

Vartiainen puolustautui sillä, ettei hän muutoinkaan näinä aikoina ja kyseisestä palkkasotkusta johtuen nuku kovin hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat