26-vuotias Tatu Ujula aloitti johtajapestissään samaan aikaan kun korona haastaa koko maailman: "Nyt huomataan pienen paikkakunnan edut”

Pienten kuntien koronahaasteet – Suomen nuorin kunnanjohtaja Tatu Ujula, 26v 6:08
Videolla Ypäjän kunnanjohtaja Tatu Ujula kertoo koronan aiheuttamista haasteista.

Ypäjän uusi kunnanjohtaja, Tatu Ujula, 26, aloitti maaliskuun lopulla uudessa työssään. Ujula on syntynyt vuonna 1993 ja on täten Suomen nuorin kunnanjohtaja. Koronavirusepidemian vuoksi uudelta kunnanjohtajalta ei haasteet lopu kesken.

Ujula on jo nuorena tiennyt haluavansa kunnanjohtajaksi. Näiden unelmiensa pohjalta hän on jo aikanaan tehnyt kaikki opiskelu- ja uravalinnat.

Aivan lapsena hän haaveili opettajan ammatista, mutta kun ikää tuli lisää, rupesi opettajan ammatti tuntumaan liian suppealta. Omia mielenkiinnon kohteita oli niin paljon. 

– Pitkä tie on kuljettu. Minulla on aina ollut haaveena kunnanjohtajuus, koska siinä saa tehdä niin monenlaista asiaa. Ajattelin, että missä työssä saan parhaiten toteutettua näitä kaikkia mielenkiinnon kohteita ja huomasin, että kunnanjohtajan työ olisi tähän oiva valinta. 

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

Ujula on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Viimeksi hän on työskennellyt sosiaalijohtajana Kustavin kunnalla. Sitä ennen muun muassa sosiaalityöntekijänä Raumalla ja Eurassa.

Uusi pesti kunnanjohtajana alkaa haastavana aikana, kun koronaepidemia riepottelee koko maailmaa. Tästä huolimatta Ujula on hyvällä mielellä.

– Koronaepidemia on haastava. Samalla kun tätä kriisiä ratkaistaan, niin huomataan myös mitä etuja on asua pienellä paikkakunnalla. Toistaiseksi virus on päässyt leviämään enemmän tiheämmin asutetulla Uudellamaalla.

Kunnanjohtajan nuori ikä on vain positiivinen asia

Omaa ikäänsä Ujula ei näe minkäänlaisena ongelmana, vaikka se yleensä ensimmäisenä otetaankin esille. Hän toteaa, että sillä saa myös hyvin mainosarvoa.

Nuoresta Iästään huolimatta kunnanjohtaja ei ole joutunut kohtamaan auktoriteettiongelmia.

– Kun olin Kustavin kunnan sosiaalijohtaja huomasin, että auktoriteetti syntyy siitä, kun itse noudatat omia kehotuksiasi eli olet johdonmukainen. Sillä ei ole mitään tekemistä iän kanssa. 

– Ehkä Suomessa aiemmin on ollut sellainen ajattelu, että se esimieheys tulee sieltä vanhemman iän myötä, mutta nyt se on muuttumassa. 

Vaikka kunnanjohtajan saappaisiin astuminen on unelmien täyttymys, ei täysin ilman paineita Ujulakaan selviä. Paineet tulevat ennen kaikkea siitä, että hän haluaa suoriutua uudesta työstään mahdollisimman hyvin.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen

– Tässä on monen ypäjäläisen etu ja pärjääminen takana, niin sillä tavalla kyllä tunnen paineita. Mutta uskon myös, että jos pidän fokuksen koko ajan Ypäjän kuntalaisissa ja heidän parhaaksi kaiken ajattelen, niin uskon kaiken menevän kyllä hyvin.

Vaativa työ kaipaa rinnalleen myös rentouttavaa vapaa-aikaa. Parhaiten mies rentoutuu luonnon helmassa, kirjottaen ja kirjoja lukien.

– Parhaiten sitä nollaa, kun ei mene toisen ruudun äärestä toisen ruudun ääreen, Ujula toteaa naurahtaen. 

Vasta ensimmäinen viikko kunnanjohtajan työssä on takana, mutta hyvin selvää on, millainen kunnanjohtaja hän haluaa olla nyt ja tulevaisuudessa.

– Haluan ennen kaikkea olla helposti lähestyttävä. Oli kyseessä sitten nuori tai vanha, niin minulle voi tulla juttelemaan joko sosiaalisen median kautta tai ihan henkilökohtaisesti. Haluan olla helposti tavoitettava johtaja, joka kuuntelee ja ottaa toiset huomioon.  

Juttua on päivitetty 14. huhtikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat