Mainos

Hakatut bussikuskit - missä vika?

Bussikuskit joutuvat yhä useammin pahoinpitelyjen kohteiksi.

Bussikuski pahoinpideltiin jälleen kesken ajon eilen Helsingissä Munkkiniemessä. Matkustaja hyökkäsi kahdesti kuskin kimppuun Huopalahdentiellä.

Mies oli livahtanut bussiin takaovesta, ja alkanut käyttäytyä väkivaltaisesti kuskin tultua kysymään lippua. Miehet siirtyivät bussin ulkopuolelle selvittämään tilannetta, jonka jälkeen kuski palasi bussiin. Mies kuitenkin palasi bussiin ja ryhtyi jälleen hakkaamaan kuskia. Poliisi saapui paikalle ja pidätti miehen, joka haukkui poliiseja rasisteiksi.

Tapaus on herättänyt keskustelua internetin keskustelupalstoilla muun muassa joukkoliikenteen turvallisuudesta.

- Kauanko näitä pitää sattua, ennen kuin johto havahtuu todellisuuteen. Kuljettaja koppiin turvaan tai vartija mukaan reiteille. Nämä tapaukset ovat koko ajan lisääntymässä.

- Onneksi kaupungissa on joka puolella ja busseissa myös jatkuvaa kameravalvontaa, eli jos pahoinpidellään, niin poliisi voi viitsiessään katsoa nauhalta mitä tapahtui. Ajatelkaa miten turvatonta ennen oli, siis ennen kameravalvontaa!

- Tämä kuljettajiin kohdistuva väkivalta ja muu häiriköinti on saatava välittömästi kuriin. Kuskilla on allaan iso auto, kyydissä ihmisiä ja siten suuri vastuu. Jos joku sekopää alkaa ajossa häiriköimään ja kuskin päälle tulemaan, on hänelle alettava pahoinpitelyn lisäksi käräjöimään törkeiden pahoinpitelyjen/tappojen/kuomemantuottamuksien yrityksistä. Kuka takaa, jos häiritty kuski ajaa väkijoukkoon? Joissakin ratikoissa näyttäisi olevan vartijat.. voisiko joissakin ongelmalinjoissa bussien puolella kokeilla tätäkin. Kuten sanoin, paljon pahaa voi sattua ruuhka aikaan. Kuria siis ja kunnon sanktioita. Ja kuskille plussaa, vaikka sormi vääntyi; riehujan silmäkulma oli sentään ollut turvoksissa. Eli oikeaan paikkaan se sormi kuitenkin vääntyi.

Myös kuskin ja hyökkääjän ihonväri kiinnostaa ja herättää keskustelua.

- Syytti poliiseja rasisteiksi, siis taas ulkomaalainen asialla. Ko. sekopää oli haukkunut poliiseja rasistiksi, siis joku mamu kyseessä. Miksi ei reilusti kirjoiteta, minkä sortin mamu kyseessä ( kansalaisuus ), sillä tällä tapaa kaikki mamut joutuvat "kyseeseen".

- Sillähän on asian kannalta todella suuri merkitys, mistä päin maailmaa tämä sekopää oli kotoisin - ihan kuin asia sillä muuttuisi toiseksi sillä perusteella, että oliko muualta muuttanut vai ihan suomalaista syntyperää olevan tumma. Heitäkin kun on ja se tuntuu keskusteluissa tuntuu usein unohtuvan.

- Sekopää, mikä sekopää - valitettavasti. Toivottavasti saa tarvittavat sanktiot, että oppii sopeutumaan yhteiskuntaan. Kansalaisuudesta riippumatta. Ja bussikuskille voimia.

- Oli kyllä silmittömän näköistä väkivaltaa. Kuljettaja oli myös maahanmuuttajataustainen, tosin ihan valkoihoinen. Kiitokset kuskille siitä, että jaksoi vielä tuon jälkeen ajaa vuoronsa loppuun. Mies pisti kovaan hanttiin poliisille, ja huuteli, että pikkutyttö odottaa kotona. Sääliksi käy sitä lasta, jolla on tuollainen isä.

"Tekevätkö kuskit tahallaan kiusaa asiakkaille?"

Paljon, ehkä eniten, puhuttaa bussikuskien käytös. Se, kuinka huonokäytöksisiä, tylyjä ja tahallaan kyykyttäviä bussikuskit ovat keskustelijoiden mielestä.

- En hyväksy että bussikuskien kimppuun hyökätään, mutta joku syy siinä täytyy olla. Bussikuskit ovat törkeitä ja epäkohteliaita asiakkaille. Huono palvelu, epäkohteliaat vastaukset saavat ihmiset raivostumaan. Aijai niin kyllä on varmasti taas uhri provosoinut. Tämä on tätä 70-luvun ajattelutapaa.

- Minä ja vaimoni olemme kokeneet bussikuskeilta tylyä kohtelua lastenvaunujemme kanssa viime talvena kun kuski pysähtyy lumipenkan eteen eikä viitsi siirtää bussia muutamaa metriä eteenpäin kohtaa jossa penkkaa ei ole. Siinä sitten kahden vaunuikäisen nukkuvan muksun kanssa toista kantaen ja toinen vaunuissa penkkaan, metrin korkuiseen lumeen. Itse, miehenä uhosin kuskille että siirrä nyt sitä romua, mutta vaimoni ei moiseen rohjennut. Joka ammattiin mahtuu epäsopivia yksilöitä mutta mutta... tapaus panee ihmettelemään tekevätkö kuskit tahallaan kiusaa asiakkailleen.

- Bussikuskit kyllä joskus on todella töykeitä ja jopa epäystävällisen oloisia. Tietysti se on varmasti matkustajien syy, mutta silti. Ei ole mukavaa kun kuski on hapan ja koko matka dösässä on todella ärsyttävä. Muistan kerran kuinka klo 02:00:n bussi, jonka piti oikeasti lähteä siinä vähän ennen kahta, lähti hieman yli. Kuljettaja tietysti sitten halusi periä yötaksan, tämä suututti monia matkustajia, itseäni myös. Koko bussimatka ilmapiiri oli todella kireä ja johti lopulta joukkotappeluun bussissa. Siis ihmiset alkoivat tappelemaan keskenään jostakin täysin jonninjoutavasta syystä. Lisäksi tuntui kun ketään ei kiinnostanut, ilmapiiri oli niin huono. En väitä että se olisi vain kuskin vika. Mutta kuskilla oli asian kanssa paljon tekemistä. Hän vielä huuteli ja provosoi ihmisiä lisää, muistaakseni. Pointti on se, että kuskit ovat palveluhenkilöitä, heidän pitää käyttäytyä asiallisesti ja ystävällisesti. Jos menen pankkiin tai kauppaan, en odota että myyjä tai pankkivirkailija on töykeä tai jotenkin provosoiva. Tässä onkin ongelman ydin, en usko että kuskit mieltävät että heidän tehtävänsä on palvella asiakasta. Voi olla että se on välillä vaikeaa, mutta itse he ovat ammattinsa valinneet.

- Tänäänkin eräässä bussissa kuski sanoi nuorelle miehelle, joka maksoi 20e setelillä seutulippunsa, että; "Anna isompi seteli niin minä saan heittää sinut pihalle!" Ihan noin vaan ilman mitään syytä. Olisikohan tuossakin tappelussa käytetty jotain ikävää sävyä ja provosointia lipun kysymiseen

Summa summarum, on syytä muistaa kuitenkin, että:

- Pahoinpitelyn syy ei ole epäkohtelias kuljettaja vaan aina pahoinpitelijän kontrolloimaton aggressio.

Kommentit on kerätty HS.fi:n, Vartti.fi:n ja Suomi24:n sivuilta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.