Mainos

Hajumysteeri Espoossa: Voimakas löyhkä yllätti Margitin ulkoilulla – mitä on tämä "mömmö" suositun lintulammen pinnalla?

6:39
Margit havaitsi pahan hajun ja omituista liejua Espoon Suomenojan lintualtailla.

Espoolainen Margit Hatakka ulkoili lauantaina tutussa ympäristössä Suomenojan lintualtaiden läheisyydessä. Kaikki ei kuitenkaan ollut tuttua.

Hatakan nenään kantautui voimakas lemu.

– Haju oli todella paha, Hatakka kuvailee.

Epämiellyttävä löyhkä leijaili Suomenojan lintualtaiden läheisellä pienellä sillalla Hylkeenpyytäjäntien päässä. Hatakka kertoo usein katsovansa sillalta alas vesilintuja bongaillen, mutta nyt syy kurkistukseen oli toisenlainen.

– Siellä näkyi öljynnäköisiä läikkiä ja aikamoisen isoja kokkareita siellä kellui. Oma päätelmäni on, että kyllä se ulostetta oli. Tarkemmin en osaa sanoa, kenen tai minkä ulostetta, Hatakka kertoo.

Haju oli todella paha

Hatakka teki havainnosta sähköisen ilmoituksen ELY-keskukseen. Eikä hän suinkaan ollut ainoa, joka hajun pani merkille.

– Ohi kulki muutama pyöräilijä. Kuulin erään naisen sanovan lapsilleen, että "hyi kamala mikä haju", Hatakka sanoo.

Vastaavanlaisen havainnon tuntui tehneen muutkin alueella ulkoilevat espoolaiset. Hatakka julkaisi kuvia näkemästään Puskaradio Espoo -Facebook-ryhmään.

Mitään vastaavaa 23 vuotta lähistöllä asunut Hatakka ei ole koskaan havainnut.

– Lintulammen kun kiertää, syksyisin siellä aina haisee pahalle. Mutta mitään tällaista ei ole koskaan ollut.

Tuskin ulostetta

Vaikka haju- ja näköhavainnot viittasivat ulosteeseen, kyse tuskin oli siitä, selviää sekä ELY-keskuksesta että Helsingin seudun ympäristöpalveluista (HSY).

HSY:ltä kerrotaan, että he ovat saaneet hajuvalituksen Suomenojan lammikon alueelta.

– Olemme käyneet tarkastamassa Suomenojan lintulammen alueen ja todenneet poikkeuksellista hajua lintulammikon ja Fortumin (voimalaitoksen) välisen ojan kohdalla lammikon itäisessä päässä. Ojan pinnalla oli runsaasti tummaa kiintoainesta, jossa oli myös valituksessa todettu poikkeuksellinen haju, kertoo Suomenojan ympäristölupa-asioista vastaava valvontapäällikkö Eija Lehtinen HSY:stä.

Lehtisen mukaan havainto ei ole ulostetta, vaan luonnollista ainetta, joka on noussut lämpimän ja kuivan ajan seurauksena ojan pintaan.

HSY:ltä epäillään, että sateiden seurauksena vesi ojassa on sekoittunut ja hapettunut ja sen seurauksena hajua on vapautunut ilmaan.

– Jonkinlaista mustaa mömmöä se oli, mutta ei ulostetta, Lehtinen kertoo.

Ei putkea lampeen

Muutaman sadan metrin päässä hajupaikasta sijaitsee HSY:n Suomenojan jätevedenpuhdistamo, joka on Suomen toiseksi suurin lajiaan. Suomenojan jätevedenpuhdistamolta ei kulje kuitenkaan putkea eikä muutakaan yhteyttä ojaan, jossa hajua on havaittu.

Viime viikolla keskiviikon ja torstain välisenä yönä aivan sillan kupeessa sijaitsevassa pumppaamossa korjattiin paineputkessa oleva hitsausliitos.

Työ tehtiin aamuyöstä, jolloin jäteveden virtaama on pienin. Korjauksen aikana jätevesi kuljetettiin pumppaamolta kuudella loka-autolla Suomenojan jätevedenpuhdistamolle.

Siitäkään operaatiosta ei ole voinut vuotaa mitään viereiseen ojaan, koska paineputkesta ei ole yhteyttä kyseessä olevaan ojaan, HSY:n Lehtinen sanoo.

Samaa viestiä kerrotaan alueen laitoksia, kuten Suomenojan jätevedenpuhdistamoa ja Fortumin voimalaitosta, valvovasta Uudenmaan ELY-keskuksesta.

Ylitarkastaja Sara Poijärvi ELY-keskuksesta kertoo, ettei hajua aiheuttava aines todennäköisesti ole peräisin viereisestä pumppaamosta.

– ELY-keskuksen valvomista laitoksista hajun aiheuttanut, ojassa ollut liete ei ole meidän tietojemme mukaan peräisin, Poijärvi kertoo.

Ravinteikas lampi

Suomenojan lintulampea käytetään aika ajoin niin sanottuun jätevedenpuhdistamon tasaukseen.

Tasaus tarkoittaa sitä, että lampeen päästetään esikäsiteltyä jätevettä, kun puhdistamoon tulevan jäteveden virtauma on suurimmillaan. Tätä tapahtuu syksyisin sateiden lisääntyessä sekä keväisin lumien sulaessa.

Jätevedenpuhdistamon tasaustoiminta on osasyy sille, miksi Suomenojan lammesta on kehittynyt erinomainen elinympäristö sen monille lintulajeille.

Poijärven mukaan on mahdollista, että ajan kuluessa lampeen on kertynyt pidemmän aikaa ravinteikasta massaa. Nyt lammen veden ollessa poikkeuksellisen matalalla kuivan kesän vuoksi, pintaan noussut liete on alkanut haista.

Espoon Ympäristökeskukseen on tullut asukkaan ilmoitus hajuhaitasta viikko sitten sunnuntaina. Ympäristökeskuksellakaan ei ole tarkkaa tietoa hajun aiheuttajasta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja