Vessajätteistä kehkeytyi kunnon soppa: Kuka oli vastuussa partiolaisten kakkavesien päätymisestä luontoon?

Evon retkeilyalueella Hämeenlinnassa järjestettiin heinäkuussa Suomen Partiolaisten suurleiri Roihu, jonka likapyykkiä puidaan alueella vielä ensilumien laskeuduttuakin.

Paikallislehti Keski-Häme uutisoi eilen, että leiriltä pois kuljetettua wc-jätelietettä olisi päätynyt Lammilla sijaitsevan Ormajärven vesiin mahdollisesti jopa parin suuren säiliöautollisen verran.

MTV Uutisiin yhteyttä ottanut paikallinen kertoo sähköpostiviestissä, että vaikka uutisessa esitetyt väitteet tuotiin julkisuuteen vasta nyt, on asiasta puhuttu Lammilla jo kuukausia sitten.

Ympäristöasiantuntija Heli Jutila Hämeenlinnan kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista kertoo MTV Uutisille, että ympäristökatastrofista ei tarvitse puhua, eikä jätevesivuoto ole aiheuttanut alueen asukkaille vaaraa. Paikallisia tapaus kuitenkin harmittaa.

Tapahtumien kulku epäselvä

Miten onnettomuus sitten pääsi tapahtumaan? Siihen ei tunnu kenelläkään olevan yksiselitteistä vastausta. 

Etukäteen ympäristövastuullisena mainostetun Roihu-leirin leirinjohtaja Heikki Otsalampi kertoo, että tapahtuman wc-jätehuolto ulkoistettiin kokonaan vääksyläiselle WC-Center-yritykselle.

– Siinä vaiheessa kun olemme tehneet sopimusta, olemme selvittäneet WC-Centeriltä, miten he hävittävät jätteet. Olemme saaneet silloin mielestämme saaneet riittävän selvityksen siitä, miten he hävittävät jätteet ja olemme päätyneet tekemään sopimuksen heidän kanssaan.

Sopimuksen solmimisen jälkeen vastuu leirillä syntyvistä ulostejätteistä siirtyi vääksyläiselle Toni Niinimäelle, WC-Centerin yrittäjälle.

Niinimäki kertoo, että alun perin leirin wc-jätteet oli tarkoitus kuljettaa Hämeenlinnan Paroisissa sijaitsevalle puhdistamolle, joka kuuluu Hämeenlinnan Seudun Vesi Oy:lle (HS-Vesi).

Niinimäen mukaan hänelle kuitenkin ilmoitettiin päivää ennen Roihu-leirin alkamista, että Paroisten puhdistamolla on ilmennyt laitevika, jonka vuoksi puhdistamo ei voisi ottaa leirillä syntyviä jätteitä vastaan.

– (Ilmoitus tuli) käytännössä siis silloin, kun seuraavana aamuna piti jo olla viemässä kuormaa, Niinimäki jatkaa.

Mies kertoo olleensa yhteydessä HS-Veden Lammilla sijaitsevan vedenpuhdistamon henkilökuntaan ja sopineensa yhteisymmärryksessä henkilökunnan kanssa, että jätteet voisi kuljettaa Lammille, joka sijaitsee suhteellisen lähellä leiripaikkaa.

Ehtona kuitenkin oli, että partioleirille toimitetuissa bajamajoissa ei käytettäisi jätteiden hajua estävää kemikaalia, sillä se rasittaisi puhdistamoa liikaa.

– Minulle sanottiin puhelimessa ihan suoraan, että määrällisesti ei ole kapasiteettiongelmaa. Ei ollut kyse siitä.

Vedenpuhdistamolla suuri vuoto

Ongelmia kuitenkin ilmeni. HS-Vesi välitti Hämeenlinnan kaupungille 27. heinäkuuta sähköpostiviestin, jossa kerrottiin poikkeustilanteesta.

Viestissä todettiin, että Roihu-leiriltä tuotu "erittäin roskainen ja korkeakuormitteinen tavara" oli aiheuttanut Lammin puhdistamon tulopumppujen tukkeutumisen ja johtanut ylivuotoihin 22. ja 24. heinäkuuta.

Ylivuotojen suuruudeksi ilmoitettiin yhteensä 80 kuutiota, eli noin kahden suuren säiliöautollisen verran. Jätevesi ohijuoksutettiin puhdistamon ulkoisiin jälkiselkeytyslammikoihin.

Puhdistamolla vieraillut Niinimäki ei usko, että pumppujen tukkeutuminen olisi johtunut hänen toimittamastaan jätteestä.

– Kun kävimme siellä tutkimassa kasaa, joka oli otettu putkista pois, pystyimme sanomaan puhdistamon miehelle suoraan, että kaikki tavara ei voinut millään olla meiltä.

HS-Vedeltä kuitenkin kerrotaan, että alun alkaen olisi pitänyt olla selvää, että Lammin puhdistamolla ei voida käsitellä 17 000 osallistujan partioleirillä syntyvää jätemäärää.

– Määrät ovat leirillä niin suuret, että niitä ei missään tapauksessa voida Lammin puhdistamolle ottaa. Se oli heille (WC-Centerille) kyllä ilmoitettu, kertoo HS-Veden käyttöinsinööri Sanna Heinonen, joka vastaa yrityksen vedenkäsittelystä ja -toimituksesta, laaduntarkkailusta ja teollisuusjätevesistä.

– Sinne oli luvattu ottaa ainoastaan keittiöjätettä, joka on kuormitukseltaan huomattavasti pienempää. Vessajätettä ei minun mielestä ollut tarkoitus ottaa puhdistamolle missään vaiheessa.

"En osaa sanoa, mihin tieto hävisi"

Vahinko pääsi siitä huolimatta tapahtumaan. Heinonen ei osaa kertoa, miksi jätelietettä päätettiin ottaa Lammin puhdistamolle käsiteltäväksi yhteensä 80 kuutiota, vaikka määrä tiedettiin liian suureksi.

– En osaa sanoa, missä se tieto hävisi tai mitä sille tapahtui. Tällainen tieto oli annettu, miksi kuitenkin toimittiin toisin.

– Sanotaanko näin, että on mahdollista, että puhdistamon hoitaja on sanonut tai antanut ymmärtää, että hän on antanut nimenomaan luvan keittiövesille, mutta onko sitten käytetty sellaisia käsitteitä, että he ovat ymmärtäneet toisensa ristiin.

Heinosen mukaan ei ole selvää, kuka wc-jätteen vastaanottamisesta on päättänyt. Hänen mukaansa on myös mahdollista, että WC-Centerin edustaja on tuonut jätteet Lammin puhdistamolle ilman puhdistamon henkilökunnan valvontaa.

– En tiedä onko sitä otettu vastaan, vai onko se vain tuotu. Tämä on minulle selvittämätön kysymys, että mitä siinä prosessissa on käynyt.

– Sopimuskuljettajat ovat voineet jättää sinne lietettä sillä aikaa kun siellä ei ole ollut henkilökuntaa paikalla.

Siihen, oliko paikalla henkilökuntaa, kun puhdistamolle tuotiin Roihu-leirin jätteitä Heinonen ei osaa antaa yksiselitteistä vastausta.

– Siis ne on viikonloppuna jätetty, eli silloin ei ainakaan kokoaikaisesti ole ollut henkilökuntaa paikalla.

WC-Centerin Niinimäki pitää ajatusta luvatta puhdistamolle kuljetetusta jätelastista omituisena.

– Enhän minä voi viedä sinne tavaraa ihan miten huvittaa. Tottahan minullakin on niissä asioissa vastuu.

"Tuntuu, kuin henkilöt aina vähän muuttaisivat tarinaa"

Puhdistamolta jälkiselkeytyslammikoihin ohijuoksutettu jätevesi päätyi todennäköisesti ajan myötä lammikoiden viereiseen Ormajärveen. Puhdistamon läheisyydessä, noin 500 metrin päässä sijaitsee Untulan uimaranta, joka on lammilaisten suosiossa.


Lammin puhdistamo näkyy kuvan oikeassa alalaidassa. Untulan uimaranta sijaitsee noin 500 metriä puhdistamosta pohjoiseen. Puhdistamon jälkiselkeytysaltaat sijaitsevat kuvassa puhdistamon yläpuolella, aivan Ormajärven rannan tuntumassa. Kuva: Google Maps.

Hämeenlinnan kaupungin ympäristöasiantuntija Heli Jutilan mukaan HS-Vesi on ilmoittanut, että jätevesien viipymä puhdistamon ulkoisissa altaissa on jopa kaksi kuukautta. Mikäli laskelma pitää paikkaansa, likavettä ei olisi siis päätynyt uimarannan vesiin uimakauden aikana, vaan mahdollisesti vasta syyskuun loppupuolella.

HS-Veden mukaan viipymäaikana jätevesi olisi myös sekoittunut puhdistetun veden kanssa, mikä olisi miedontanut jäteveden haitallisia vaikutuksia.

Jutilaa arvio viipymäajasta epäilyttää, mutta hän kertoo, että elokuun lopulla järven puhdistamon puoleiselta rannalta otetuissa vesinäytteissä ei havaittu, että jälkiselkeytyslammikoista järveen mahdollisesti siirtynyt vesi olisi aiheuttanut hygieenistä likaantumista.

– Ainakin sillä kertaa oli selvästi osoitettavissa, että minkäänlaista jätevesien vaikutusta ei ollut nähtävissä. Ei ainakaan sillä hetkellä. Joku voisi kuitenkin spekuloida, että se olisi voinut näkyä ennen tai jälkeen näytteen ottoa.

– Käytettävissä on vain yksi näyte, mutta sen perusteella ei voida muuta päätellä.

Jutila pitää koko tapausta silti harmillisena. Ei pelkästään siksi, että jätevesiä on mahdollisesti valunut ympäristöön, vaan myös siksi, että viranomaisia on syytetty puutteellisesta tiedottamisesta vuototapauksen yhteydessä. Hänen mukaansa tiedotusvastuu tapahtuneesta on ollut ensisijaisesti HS-Vedellä.

Hän on kuitenkin pyrkinyt selvittämään tapahtumien kulkua jälkikäteen myös itse ja kertoo, että tarkkaa kuvaa siitä, miksi jätevedet päätyivät Lammille on vaikea muodostaa.

– Päädyinkin pian asiasta ympäriinsä soiteltuani pohtimaan, että tuntuu kuin henkilöt aina vähän muuttaisivat tarinaa.

Hän onkin pyytänyt tapauksesta kirjalliset selvitykset niin WC-Centeriltä, HS-Vedeltä kuin Suomen Partiolaisiltakin marraskuun 7. päivään mennessä. Toistaiseksi vain partiolaiset ovat vastanneet selvityspyyntöön.

Lue myös:

    Uusimmat