Mainos

Haitista kotiutuneet avustustyöntekijät: Haiti palaamassa arkeen

Haitilaiset yrittävät palata vähitellen arkeen maanjäristyksen jäljiltä, kertovat tänään Haitista Suomeen palanneet Kriisinhallintakeskuksen avustustyöntekijät.

- Ihmiset ovat alkaneet tekemään kauppaa ja sitä normaalia arkea. Silloin kun mentiin, niin aika apaattista se oli, kuvailee pelastuspalveluasiantuntija Tapio Siren.

Sireniä oli vastassa lentokentällä perhe, kollega Kari Kumpulainen jatkoi vielä eteenpäin muualle Suomeen. Molempien kasvoilta paistoi väsymys.

- Työpäivät Port-au-Princessä olivat pitkiä, 12-18 tuntia, muistutti muun muassa tietoliikenneyhteyksiä YK:n kriisinhallintakoordinoinnille pystyttänyt Kumpulainen.

- Aamukuudesta puolille öin töitä parhaimmillaan. Kyllä se on suomalaiselle aika rankka paikka olla, siellä on todella kuuma, Kumpulainen kertoo.

Lämpötila kohosi varjossa yli 40 asteeseen.

Avustustoiminnassa arvostelua herätti avun saaminen eteenpäin Port-au-Princen lentokentältä. Pian järistyksen jälkeen Haitiin menneet Siren ja Kumpulainen muistuttavat, että työ aloitettiin vaikeissa olosuhteissa.

- Olin siellä aika monta päivää hakemassa meidän tarvikkeita, ja kyllähän se aika hurja se koneisto on, mikä siellä koko ajan pyöri. Kaverit olivat perustaneet lennonjohdon siihen nurmikolle ja siitä lähdettiin, sanoo Siren.

Hän työskenteli kansainvälisen humanitaarisen yhteisölle IHP:lle. Siinä oli mukana yli 40 alan ihmistä muun muassa Ruotsista ja Virosta. Tehtävänä oli rakentaa leiri vesivessoineen, suihkuineen ja keittiöineen.

- Kun lähdin pois, meillä oli sänkypaikkoja siellä kolmellesadalle, Siren toteaa.

Haitissa on yhä viisi kriisinhallintakeskuksen lähettämää ihmistä.

Katso Janne Hopsun juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.