Mainos

Haitin myrskytuhot paljastuneet suuriksi

Hanna-myrskyn ja sitä edeltäneen Gustav-hurrikaanin tuhot ovat paljastumassa Haitissa vähitellen. Yli 500 ihmistä on kuollut, ja sadattuhannet ovat olleet vailla ruokaa ja puhdasta vettä päiväkaudet.

Haitiin, Dominikaaniseen tasavaltaan ja Bahamasaarille on annettu uusi myrskyvaroitus : hurrikaani Ike lähestyy niitä kolmosluokan hurrikaanina. Myös Kuuba oli varuillaan myrskyn takia. Iken jälkeen on tulossa trooppinen myrsky Josephine.

- Poikkeuksellista aikaisempaan verrattuna on se, että myrskyt tulevat näin peräkkäin, arvioi Suomen Punaisen Ristin terveysasiantuntija Maritta Vuori.

- Se vaikeuttaa avun saamista perille, hän kertoo Haitista, jonne hän saapui eilen.

YK:n helikopterit pääsivät eilen kuljettamaan vettä ja ruokaa Haitin pohjoisosassa sijaitsevaan Gonaivesin maakuntaan, joka oli osittain viisi metriä syvän tulvaveden peitossa. Kun tulvavedet alkoivat laskea, alkoi myös tuhojen suuruus paljastua.

YK:n humanitaaristen asioiden toimisto kertoi tänään iltapäivällä, että Hanna-myrskyn jäljiltä on kuolleita yli 500. Määrän arveltiin nousevan sitä mukaa kuin pelastustoimet etenevät. Hanna-myrskyä edeltänyt Gustav-hurrikaani surmasi yli 70 ihmistä.

Tiedossa epidemioita

Vuori kuvailee tilannetta Haitissa vaikeaksi.

- Gonaivesin prvonssissa on ihan valtavat tulvat hurrikaanin jälkeisten vesisateiden vuoksi. Talot ovat veden alla ja katastrofista on kärsinyt ainakin 300 000 ihmistä, koska he ovat menettäneet kotinsa. Alueelle on myös hankala päästä. Vuori kuvailee tilannetta.

Kotinsa menettäneet tarvitsevat Vuoren mukaan pikaista apua, kuten suojia, puhdasta vettä ja välitöntä ensiapua. Vuori arvelee, että lähiaikoina Haitissa puhkeaa myös tautiepidemioita.

- Taustalla on myös se, että täällä on aliravitsemusta ja ruokatilanne on muutenkin huono. Nyt kun ihmiset ovat menettäneet vielä kaikki viljelyksensä, niin kyllä tämä aika hankala ja monimutkainen tilanne on tällä hetkellä, Vuori kuvailee.

Punaisen Ristin työntekijät lähtevät huomenna pääkaupungista Port Au Princestä maaseudulle tekemään kenttäarviota, jonka avulla avuntarve voidaan arvioida pidemmän päälle.

Maritta Vuori sanoo, että tilanteessa on poikkeuksellista se, että huriikaanit ovat iskeneet näin tiheällä tahdilla, toinen toisensa jälkeen Haitiin. Hurrikaani Ike kiertää aluetta edelleen. Iken jälkeen vuorossa on vielä toinen hurrikaani, Josephine.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.