Haiseeko kasvomaski pahalta? Suuhygienisti kertoo, mistä löyhkä johtuu

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
Videolla esitellään yleisimmät hammaslääkärin työvälineet.

Pahanhajuinen hengitys ei välttämättä johdu maskista vaan huonosta suuhygieniasta.

Koronapandemian myötä kasvomaskien käytöstä on tullut osa monen arkea. Jotkut ovat huomanneet maskia käyttäessään ikävän ongelman: ihan kuin se haisisi pahalle. Ei auta, vaikka maskin pesisi tai vaihtaisi.

Oral Hammaslääkärien suuhygienisti Reetta Kulmala huomauttaa tiedotteessa, että syynä epämiellyttäviin tuoksuihin ei välttämättä olekaan kasvomaski vaan se, että hengitys haisee.

– Joku on voinut tietämättään kärsiä pahanhajuisesta hengityksestä jo pidempään, mutta huomaa sen vasta nyt maskia käyttäessään. Oma hengitysilma kiertää maskin sisällä ja nousee sieraimiin aivan eri tavalla kuin ilman maskia, hän kertoo.

Suun bakteerit aiheuttavat pahan hajun

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi johtuu suussa elävistä bakteereista. Ne muodostavat pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Bakteerien määrä vaikuttaa hengityksen hajuun. Bakteerien määrään puolestaan vaikuttavat seuraavat tekijät:

1. Puutteellinen suuhygienia

Kulmala muistuttaa, että pelkkä hampaiden pesu kahdesti päivässä ei takaa riittävää suunterveyden tasoa. Hammasvälien, ikenien ja kielen katteen puhdistamista ei kannattaisi unohtaa. Huono suuhygienia voi aiheuttaa ientulehdusta ja parodontiittia.

– Yksi ientulehduksen ja parodontiitin monista oireista on pahanhajuinen hengitys.

2. Suu on kuiva

Mikäli sylkeä ei erity tarpeeksi, suu jää kuivaksi eivätkä bakteerit huuhtoudu pois. Pahanhajuinen hengitys voikin olla ongelmana etenkin aamuisin, kun yön aikana syljen eritys on vähäisempää.

Jos suu tuntuu jatkuvasti kuivalta, syynä saattaa olla liian vähäinen vedenjuonti, lääkkeet tai se, että tapana on hengittää suun kautta. Kuiva suu saattaa olla myös diabeteksen merkki.

3. Voimakasaromiset ruoat ja juomat

Ravintokin vaikuttaa hengityksen hajuun. Esimerkiksi valkosipulissa, maustesekoituksissa, juustoissa ja muissa maitotuotteissa on aminohappoja, jotka reagoivat suun bakteerien kanssa ja muodostavat pahanhajuisia rikkiyhdisteitä.

Kahvi ja alkoholi vähentävät nekin syljeneritystä ja antavat bakteerille tilaa mellastaa.

Pahan hajun syy kannattaa selvittää

Pahanhajuisesta hengityksestä on mahdollista päästä eroon itse. Kulmala suosittelee kuitenkin varmistamaan hajun syyn ensin hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.

– Jos hengityksesi haisee pahalta, ota asia puheeksi seuraavan hammastarkastuksen tai suuhygienistikäynnin yhteydessä.

Näin voit itse vaikuttaa

Kulmala kertoo, miten itse voi edesauttaa sitä, että hengitys pysyy raikkaan tuoksuisena.

Ensinnäkin tulisi huolehtia päivittäisestä suuhygieniasta hyvin. Se on paras keino välttyä haiskahtavalta hengitykseltä ja hoitaa sitä. Pelkkä perusharjaus ei riitä. Käyttöön tulisi ottaa sähköhammasharja. Sen lisäksi voi käyttää hammaslankaa, kielenpuhdistajaa ja suuvettä.

Lisäksi tulisi käydä säännöllisesti hammaslääkärillä ja suuhygienistillä. Kulmala suosittelee käymään hammastarkastuksessa vuosittain.

Säännöllisten käyntien avulla voidaan huomata suunterveydessä tapahtuvat muutokset, jotka saattavat oireilla myös pahanhajuisena hengityksenä. Vähintään kerran vuodessa olisi hyvä käydä suuhygienistillä hammaskiven poistossa.

Jos syynä pahanhajuiseen hengitykseen on suun kuivuminen, sokerittomat pastillit ja purkka voivat herätellä syljeneritystä. Lisäksi tulisi juoda riittävästi vettä sekä välttää alkoholia ja tupakkaa. 

– Täytyy kuitenkin muistaa, että vaikka pastillin tai suuveden käyttö voi hetkellisesti auttaa pahan hajuiseen hengitykseen, on silti aina tärkeä selvittää pahan hajuisen hengityksen syy. Vaikuttamalla itse syyhyn saadaan parhaiten raikas hengitys.

Lähde: Oral Hammaslääkärit

Lue myös:

    Uusimmat