Haikailetko tietyn väristä Ikea-hyllyä? Voi olla jo liian myöhäistä: "Emme voi valitettavasti luvata, mitkä tuotteet pysyvät valikoimassa..."

Nämä asiat tapahtuvat jokaiselle Ikeassa 1:36
Jos olet käynyt Ikeassa, tunnistat itsesi tästä! Nämä asiat tapahtuvat siellä ihan jokaiselle.

Kaksi vuotta sitten Ikeassa tarjolla ollut väri tai malli saattaa olla jo muisto vain. Mistä kuluttaja tietää, koska tiettyä hyllyä tai väriä ei enää saa? Kysyimme Ikeasta.

Saat viimein raivattua kalenteriin aikaa sisustushaaveillesi, ja päätätkin saman tien tilata netistä jatkopalan kirjahyllyysi. Ikean sivuilla vastassa on kuitenkin ankea yllätys: suosimaasi väriä ei enää olekaan tarjolla!

Esimerkki on todellisesta elämästä, mutta olisiko tämä pitänyt osata ennakoida? Mistä kuluttaja tietää, koska tuotetta ei enää saa?

Kysyimme Ikeasta! Vastauksia antoivat Ikea Suomen keittiöt- ja kylpyhuone -myyntiryhmien päällikkö Anniina Penttilä sekä olo- ja makuuhuonemyyntiryhmien päällikkö Olli-Pekka Nyrölä.

30 prosenttia valikoimasta vaihtuu vuosittain

Sitä, mikä hylly tai sohva poistuu valikoimasta esimerkiksi vuoden kuluttua, ei täysin voi ennustaa. Poistumiseen vaikuttavat esimerkiksi kysyntä, trendien muuttuminen ja malliston uusiutuminen.

– Yleisesti voidaan sanoa, että Ikea-tuotevalikoima koostuu Suomessa noin 10 000 tuotteesta, ja noin 30 prosenttia valikoimasta vaihtuu vuosittain, Olli-Pekka Nyrölä arvioi.

"Emme voi valitettavasti luvata, mitkä tuotteet pysyvät valikoimassa"

Usein poistuvan tuotteen tilalle tulee uusi versio, uudet värivaihtoehdot tai uusi materiaali. Se ei välttämättä lohduta ihmistä, jonka toiveissa oli kirkkaankeltainen kirjahylly. Jotkut tuotteet kuitenkin pitävät pintansa pidempään.

– Emme voi valitettavasti luvata, mitkä tuotteet pysyvät valikoimassa ja mikä eivät, mutta esimerkiksi Metod-keittiöt, Pax-säilytysratkaisut ja Malm-lipastot ovat pysyneet asiakkaidemme suosikkeina vuodesta toiseen ja ovat myös olleet valikoimissamme pitkään, Ikeasta kerrotaan.

Suosio ei takaa sitä, että tuotetta saisi aina

Toisaalta suosiokaan ei takaa kaikkea, sillä myös kansan rakastama tuote voi poistua valikoimasta. Esimerkiksi erilaiset erikoismallistot voivat olla myynnissä vain rajoitetun ajan.

– Joskus myös tuotemateriaalit saattavat olla huonosti saatavilla, ja tämä toki vaikuttaa saatavuuteen, Ikeasta kerrotaan.

Miksi jotkut värit ovat aina saatavilla, mutta toiset eivät?

Esimerkiksi Billy-hyllyä on löytynyt Ikean valikoimasta 42 vuoden ajan, mutta keltaista värivaihtoehtoa ei enää löydy. Miksi jotkut värit ovat aina saatavilla, mutta toiset eivät?

Värivaihtoehtoihinkin vaikuttavat sekä kysyntä että mallistojen uudistuminen. Valikoima myös vaihtelee maiden välillä: Suomen Ikeasta ei siis välttämättä saa samoja tuotteita kuin muualta, ja myös väreissä on maakohtaisia eroja.

– Valkoinen, korkeakiiltoinen on yleensä ollut suosittu väri säilytyskalusteissamme. Sohvissa eri harmaan sävyt ja beige ovat olleet todella suosittuja värejä, Olli-Pekka sanoo.

 – Valkoinen on myydyin väri Ikea Suomen monessa kalusteessa, mutta [värinkään perusteella] emme voi luvata, mikä tuote pysyy valikoimassa, mikä ei.

Lue myös:

    Uusimmat