Mainos

Hägglund: Venäjän tilannetta seurattava

Puolustusvoimain komentajan kenraali Gustav Hägglundin mielestä idän eli Venäjän tilannetta on nyt ja näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa seurattava tarkasti. Viimeaikaiset tapahtumat siellä ovat täysin maan sisäinen asia, ja niissä ei ole kenraali Hägglundin käsityksen mukaan minkään näköisiä aikeita mihinkään ulospäin suuntautuvaan toimintaan.

Puolustusvoimain komentaja ei näe tässä tilanteessa mitään tarvetta lisätä valmiuksia, ellei tilanne jostain syystä eskaloituisi sisällissodaksi.

-Silloin sillä tietysti voi olla vaikutuksia myös Suomeen, sanoo kenraali Hägglund STT:lle antamassaan haastattelussa.

Liittoutumattomuus ja Nato

Sotilaallinen liittoutumattomuus Suomen linjana on kenraali Hägglundin mielestä edelleen aivan selkeä ja kestävä, mikäli itsenäisestä puolustuksesta pidetään huolta.

-Se on ihan kestävä niin kauan kuin tilanne on tämän tapainen, kuin se nyt on. Puolustusvoimain komentaja kuitenkin huomauttaa, että tässä Suomen linjassa on vaihtoehtona ja mahdollisuutena myös Naton jäsenyys.

-Sitähän ei ole suljettu pois niinkuin tästä ikuisuuteen, huomauttaa Hägglund. Hän pitää äärimmäisen hyvänä, että tällainen mahdollisuus on olemassa.

-Jos tilanne muuttuu, niin harkitaan sitten uudelleen jäsenyyttä. Tämän hetken tilanteen valossa se ei kuitenkaan tunnu kyllä todennäköiseltä. Kenraali Hägglund korostaa samalla, että edellytyksenä nykyiselle linjalle on se, että itsenäisestä puolustuksesta huolehditaan, "muutenhan se on ontto, muutenhan sillä ei ole pohjaa".

Länsi-Euroopan unionista WEU:sta puolestaan on Hägglundin käsityksen mukaan viime vuonna tullut enemmänkin jonkinlainen varmistus siltä varalta, että Yhdysvallat jostakin syystä vetäytyisi eurooppalaisesta kriisinhallinnasta pois ja Nato tulisi toimintakyvyttömäksi.

-Silloin olisi olemassa valmis organisaatio, jolle kriisinhallinta voitaisiin antaa.

Taistelukoptereista ei suunnitelmia

Taistelukopterikysymyksessä ei puolustusvoimissa ole kenraali Hägglundin mukaan yksityiskohtaisia suunnitelmia, ja asiaan palataan aikaisintaan ensi vuosituhannella.

-Meillä on kädet täynnä heinäkuussa voimaan tulleen rakennemuutoksen kanssa, ja maavoimien valmiusyhtymille myönnetyn 6,1 miljardin kohdentamisessa - niin että siitä saataisiin Suomen puolustuskyvylle mahdollisimman suuri teho. Lisäksi pitäisi hankkia merivoimien alukset ja hoitaa harjoitushävittäjien korjaukset.

Puolustusvoimain komentaja pitäisi sinänsä erittäin tarpeellisena, että Suomi kuitenkin saisi nämä taistelukopterit.

-Se on tärkeä ulottuvuus suomalaisessa maastossa, jossa näkyvyys on korkeintaan muutamia satoja metrejä, usein metsää ja mäkeä. Kun vaihtoehto taistelukopterille - tulitukea antamaan - on maalla liikkuva panssarivaunu, on taistelukopteri Hägglundin mielestä Suomen oloissa hyödyllisempi.

-Kehitys maailmassa kulkee yleensäkin tähän suuntaan, ja helikopteri tulee yhä tärkeämmäksi. Olisi erikoista, että näin teknisesti kehittynyt maa kuin Suomi jäisi tästä kehityksestä pois.

Kenraali Gustav Hägglund 60 vuotta

Puolustusvoimain komentaja Gustav Hägglund täyttää sunnuntaina 60 vuotta. Hän on syntynyt Viipurissa 6. syyskuuta 1938 ja suorittanut varusmiespalveluksensa Pohjois-Karjalan Rajavartiostossa. Puolustusvoimain komentajana Hägglund jatkaa vielä kolme vuotta. Hägglundin harrastuksissa on päällimmäisenä metsästys. Hirvijahtiin hän sanoo lähtevänsä heti syyskuun viimeisenä viikonvaihteena Utajärvelle. Kenraali Hägglundin metsästysseuran nimi on "Kuti ja Huti".
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.