Haavoittuneita Ukrainan sotilaita saapui Suomeen hoitoon: "Heillä on vakavia sotavammoja"

Ukrainassa haavoittuneita sotilaita on tuotu Suomeen 7:03
Video: Näin haavoittuneet tuotiin Suomeen

Suomeen tuotiin eilen toistakymmentä haavoittunutta Ukrainan sotilasta saamaan hoitoa. Vapaaehtoiset toivat haavoittuneet bussilla ja Suomessa heidät toimitettiin jatkohoitoon. Tämä on ensimmäinen kerta, kun haavoittuneita sotilaita tuodaan Ukrainasta Suomeen.

Suomalaiset Kirill Rinne ja Timo Kangastie ovat tehneet Ukrainan sodan syttymisen jälkeen useita avustusmatkoja Ukrainaan. Rinne on ollut sodan syttymisen jälkeen Ukrainassa kolme kertaa, Kangastie 20.

Aiemmilla kerroilla he ovat vieneet tarvikkeita Ukrainaan ja tuoneet tullessaan pakolaisia. 

Tällä viikolla oli ensimmäinen kerta, kun vapaaehtoiset toivat bussinsa kyydissä haavoittuneita ukrainalaisia sotilaita. Idea syntyi, koska Suomi on luvannut ottaa vastaan haavoittuneita, mutta heille ei järjestetä kuljetusta. Harkovassa paikallisviranomaiset valmistelivat sotilaiden lähdön.

– Harkovaa pommitetaan todella paljon ja sairaalat siellä ovat ihan täynnä. Haavoittuneita on paljon ja potilaita tulee koko ajan lisää. Siitä syntyi idea, että voisimmeko auttaa tuomalla potilaita Suomeen, Suomi-Ukraina maanpuolustusyhdistyksen perustaja Kirill Rinne kertoo.

– Tämä oli erikoisempi reissu ja poikkesi aiemmista matkoista siinä, että nyt menimme ihan sodan keskelle, operaatiota organisoinut Timo Kangastie kertoo.

Matkalla mukana hoitajia

Linja-auton kyytiin otettiin Harkovassa toistakymmentä sotilasta, jotka kärsivät vakavista, mutta eivät enää hengenvaarallisista vammoista. Matkalla heitä auttamassa oli kaksi suomalaista ammattihoitajaa.

Ukrainan Harkovasta joukko lähti liikkeelle sunnuntai-iltana ja perille Suomeen saavuttiin keskiviikon vastaisena yönä. Matkaa Ukrainan, Puolan, Liettuan, Latvian ja Viron halki kertyi 2 500 kilometriä.

Kyytiin otetut sotilaat ovat etulinjassa taistelleita Kraken erikoisyksikön sotilaita. Siksi hankkeen järjestäjät eivät kerro edes sotialiden tarkkaa määrää. Paikalliset viranomaiset Harkovassa olivat etukäteen seuloneet, ketkä sotilaista soveltuvat matkalle.

– Paikalliset sotilas- ja terveysviranomaiset valikoivat potilaat. Siinä katsottiin muun muassa sitä, ketkä selviävät pitkästä linja-autokuljetuksesta ja ketkä hyötyvät Suomessa annettavasta hoidosta, operaation ensihoitaja Ilkka Pulkkinen kertoo.

Hoitajat auttoivat ja hoitivat potilaita myös matkan aikana. Yhdelle sotilaista käytiin vaihtamassa siteitä paikallisessa sairaalassa, muita lääkittiin. Sotilailla oli omat lääkkeet mukanaan.

– Pääsääntöisesti potilaat olivat todella hyvällä asenteella ja reippaita siihen nähden, millaisia vammoja heillä on, Pulkkinen kuvailee.

– Näistä sotilaista jokainen haluaa lähteä heti toivuttuaan takaisin Ukrainaan puolustamaan kotimaataan. Heidän maanpuolustustahtonsa on äärimmäisen korkealla. He olivat taistelutovereita keskenään ja pitivät jatkuvasti huolta toisistaan, Rinne kertoo.

Muutamilla sotilaista oli myös perheenjäseniä mukana matkalla.

Vammoja eri puolilla kehoa

Jokaisella Suomeen tuodulla sotilaalla on vakavia vammoja, joskin eriasteisia.

– Heillä on eri puolilla kehoa sirpalevammoja, ampumavammoja ja räjähdyksen aiheuttamia paineaaltovammoja. Käytännössä vammoja, joita sotatantereella tulee, Pulkkinen kertoo.

Suomeen tuodut sotilaat ovat iältään noin 20-50-vuotiaita. Heitä vastassa Suomen satamassa oli HUS:n sairaalan edustajia ja hoitohenkilökuntaa.

– Viranomaiset olivat meitä vastassa ja potilaat luovutettiin heidän haltuunsa. Sotilaille tehtiin alkuselvitys ja luokittelut ja heidät jaotellaan vammojen mukaan eri sairaaloihin jatkohoitoa saamaan, Rinne sanoo.

Sotilaista viisi on nyt sijoitettu HUS:n alueen sairaaloihin. Muita hoidetaan muissa yliopistollisissa sairaaloissa ympäri Suomea.

"Olisi parempi jättää viranomaisten hoidettavaksi"

Maahanmuuttovirasto ja sosiaali- ja terveysministeriö olivat tietoisia vapaaehtoisten organisoimasta sotilaskuljetuksesta ennakkoon, mutta he suosittelevat, että vastaavanlaiset kuljetukset jätetään viranomaisille.

Nyt järjestetty kuljetus oli kokonaan vapaaehtoisten rahoittama ja organisoima.

– On poikkeuksellista, että vapaaehtoiset tuovat sotilaita sota-alueelta. Sinänsä on hieno asia, että ihmisillä on auttamishalua, mutta potilaiden ja erittäin haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden kuljetus on riskialtista ja vastuu on suuri. Siksi olisi hyvä, että tällaiset kuljetukset hoidettaisiin viranomaisten eikä vapaaehtoisten voimin, valmiusjohtaja Pekka Tulokas sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo.

Maahanmuuttovirastossa ollaan samaa mieltä. 

– Erittäin hienoa, että vapaaehtoisia auttajia löytyy, mutta tällaiset kuljetukset olisi aina hyvä organisoida ja koordinoida viranomaisvoimin, Migrin tulosaluejohtaja Olli Snellman toteaa.

Rinne ja Kangastie olivat jo matkalta yhteydessä Suomen viranomaisiin. HUS:n sairaaloissa osattiin varautua sotilaiden tuloon, mutta valmistumisaikaa olisi voinut olla enemmänkin.

– Saimme sen verran ennakkotietoa, että ehdimme vähän suunnitella asiaa. Suunnitteluun kuului se, mihin sairaaloihin potilaat viedään. Potilaiden diagnoosien tarkistaminen ja hoidon suunnittelu on nyt käynnissä ja siitä selviää jatkohoidon tarpeet, HUS Töölön sairaalan ortopedian ja traumatologian vastuuylilääkäri Jyrki Salmenkivi kertoo.

– Heidät hoidetaan lääketieteellisin perustein ja hoitoa he saavat. Se on ollut lähtökohta koko Ukrainan kriisin ajan. Tämä on sitoumus, joka tulee jo EU-tasolta. Nämä haavoittuneet ovat potilaita muiden joukossa, Salmenkivi lisää.

Sotilaat kiitollisia

Matkan järjestäneiden Rinteen ja Kangastien mukaan heidät otettiin erittäin hyvin vastaan Harkovassa. Paikalliset viranomaiset olivat kiitollisia suomalaisten tarjoamasta avusta.

Mukaan otetut sotilaat eivät ensin tahtoneet uskoa, että he pääsevät hoitoon.

– He olivat oikeasti ihmeissään, että joku on Suomesta asti vaivautunut tulemaan heidän takiaan viemään heidät turvaan ja hoitoa saamaan, Rinne kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat