Ukrainalaisen Juliyan, 30, puoliso saa hoitoa palovammoihinsa sairaalassa Suomessa: "Tämä on raskasta, mutta yritän pysyä vahvana"

Ukrainalaisen Juliyan, 30, mies saa hoitoa sotavammoihinsa Espoossa –"Oleme täällä, kunnes hänen haavansa ovat parantuneet" 2:38

Ukrainassa haavoittuneita sotilaita on saapunut Suomeen hoidettavaksi. Yksi heistä on Vitaliy, joka saa Espoossa hoitoa vaikeisiin palovammoihinsa.

30-vuotias puoliso Juliya sekä hänen kaksi poikaansa, 8-vuotias Ivan ja 4-kuukautinen Danilo, saapuivat Suomeen muutama viikko sitten.

Vitaliy haavoittui pahoin pommituksessa toukokuussa. Juliya kertoo, että armeijan upseerina työskennellyt Vitaly oli kouluttamassa sotilaita, kun he joutuivat yöllä pommituksen kohteeksi. Vitaliy loukkaantui rakennuksessa syttyneessä tulipalossa.  

Vitaliyn oikea käsi ja jalka on jouduttu amputoimaan ja hän kärsii edelleen vaikeista palovammoista. Nyt perhe etsii kotia Suomesta, sillä vammojen parantumisessa ja kuntoutumisessa tulee vielä kestämään.

– Emme tiedä, kuinka pitkään hänen täytyy olla sairaalassa, sillä lääkärit yrittävät saada tulehduksen parannettua hänen haavoistaan.

– Hänelle yritetään antaa ihosiirto oikealle puolelle, joka vahingoittui tulipalossa.

Apua ministeriöltä

Perhe ei ole toistaiseksi tehnyt tarkkoja suunnitelmia siitä, kauanko he aikovat asua Suomessa. Kaikki riippuu Vitaliyn toipumisesta.

– Puolisoni ajattelee, että olemme Suomessa, kunnes hänen vammansa ovat parantuneet ja hän on kuntoutunut, sillä hänellä ei ole enää toista kättä ja jalkaa.

– Hän sanoo aina, että menemme päivä kerrallaan. Tietysti Ukraina on kotimaamme ja toivomme, että sota loppuu ja voisimme olla siellä jälleen. Mutta Ukrainassa, jossa on rauha.

Juliya kertoo, että he saivat apua Suomeen pääsemisessä Ukrainan puolustusministeriöltä. Vitaliy saapui Suomeen hoidettavaksi ensin, muu perhe seurasi perässä.

– Tiesin, että meidän pitää tulla tänne niin nopeasti kuin mahdollista, koska hänelle on raskasta olla täällä ilman meitä.

Suomi auttaa sairaalapotilaiden evakuoimisessa Ukrainasta EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Sen lisäksi vapaaehtoisia on kuljettanut potilaita Suomeen saamaan hoitoa. 

"Luotan siihen, että kaikki kääntyy hyväksi"

Suomessa hänen päivänsä ovat kiireisiä. Kun hän ei tapaa miestään, hän pitää huolta kahdesta pojastaan. Toistaiseksi perheestä ainoastaan Juliya saa tavata puolisoaan.

– Tämä on raskasta, mutta yritän pysyä vahvana auttaakseni miestäni. Luotan siihen, että kaikki kääntyy hyväksi.

Hän sanoo, että sairaalan henkilökunta on ollut ystävällistä ja pitänyt heitä ajan tasalla.

Nyt he asuvat vastaanottokeskuksessa, mutta etsivät kotia Jorvin sairaalan läheisyydestä, jotta perhe voi käydä tapaamassa isäänsä.

– Toivomme, että joidenkin kuukausien päästä Vitaliy pääsee sairaalasta kotiin.

Lue myös:

    Uusimmat