Migri: Haavoittuneiden sotilaiden kuljetukset pitäisi jättää viranomaisille – kenellä vastuu, jos matkan aikana terveys romahtaa?

Vapaaehtoiset toivat Suomeen toistakymmentä haavoittunutta Ukrainan sotilasta saamaan hoitoa – Migri avaa toimintaan liittyviä riskejä 5:58
Vapaaehtoiset toivat Suomeen toistakymmentä haavoittunutta Ukrainan sotilasta saamaan hoitoa – Migri avaa toimintaan liittyviä riskejä.

Suomeen tuotiin haavoittuneita Ukrainan sotilaita saamaan hoitoa. Ensi kertaa tehdyssä kuljetusoperaatiossa oli noin parikymmentä sotilasta.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Maahanmuuttovirasto (Migri) näkee, että haavoittuneiden sotilaiden kuljetuksista pitäisi pidättäytyä.

Maahanmuuttoviraston tulosalueen johtaja Olli Snellmanin mukaan haavoittuneiden sotilaiden kuljetuksiin liittyy huomattavan paljon erilaisia riskejä.

– Esimerkiksi, jos matkan aikana terveydelle tapahtuu jotain täysin odottamatonta kuten komplikaatioita. Toiminta olisi hyvä olla myös suunniteltua, että kun Suomeen tullaan, niin esimerkiksi terveydenhoidon kantokyky olisi selvillä.

Jos matkalla sattuisi jotain, vastuuta on Snellmanin mukaan hankala vierittää tarkasti yhdelle taholle. Hänen mukaansa niin vapaaehtoiset kuin matkanjärjestäjätkin voivat joutua vastuuseen.

– Ja sitten, jos jotain sattuu jonkin tietyn valtion alueella ja hoitoon on pakko hakeutua, niin siinä voi tulla erilaisia vastuukysymyksiä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukrainassa haavoittuneita sotilaita on tuotu Suomeen 7:03
Ukrainassa haavoittuneita sotilaita on tuotu Suomeen.

Migrillä tieto jo viime viikolla 

 Maahanmuuttovirasto sai kuulla eilisestä vapaaehtoisten kuljetusoperaatiosta ennakkoon viime viikolla.

Snellman kertoo, että Maahanmuuttovirasto on yleisesti pyytänyt vapaaehtois- ja yksityistoimijoita ilmoittamaan mahdollisista kuljetuksista virastolle etukäteen.

– Tämä liittyy siihen, että muun muassa Maahanmuuttovirasto ja terveydenhuolto osaisivat varautua tilanteeseen. Se ei tarkoita, että näitä kuljetuksia vapaaehtoisten kanssa tehtäisiin yhteistyössä Maahanmuuttoviraston tai muiden viranomaisten lukuun tai toimeksiannosta.   

Snellmanin tietojen mukaan Maahanmuuttovirastolla ja vastaanottokeskuksilla on tiedossa haavoittuneiden sotilaiden henkilöllisyydet.

Maahanmuuttovirastolla ei ole tietoa mahdollisista seuraavista kuljetuksista. Snellman kuitenkin arvioi mahdollisia kuljetuksia tulevan vielä lisää, sillä yksi vapaaehtoistoimijoista oli aikaisemmassa haastattelussa viitannut mahdollisiin lisäkuljetuksiin.

Haavoittunut sotilas oli venäläisten vankina viikkoja – menetti näkönsä ja todellisuudentajunsa 2:39
Haavoittunut sotilas oli venäläisten vankina viikkoja – menetti näkönsä ja todellisuudentajunsa.

Lue myös:

    Uusimmat